VÝLET Náučný chodník Považský Inovec

2008-10-02 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Oživiť cestovný ruch a prezentovať verejnosti významné historické pamiatky v širšom okolí Topoľčian je cieľom náučného chodníka Považský Inovec, ktorý otvoria v sobotu o 11. hodine v Nitrianskej Blatnici.



Pripravilo ho 19 obcí, ktoré si vytvorili združenie Mikroregión pod Marhátom. Jednotlivé zastávky trasy označujú informačné tabule a na obecných úradoch budú k dispozícii sprievodcovské brožúry.

Dominantou náučného chodníka bude takmer 17 metrov vysoká rozhľadňa na vrchu Marhát, ktorú tu postavili v septembri z červeného smreku. Poskytne výhľad na pohorie Tribeč, Považský Inovec, Vtáčnik a Biele Karpaty od Beckova až po Devín a na druhej strany od Galanty po Nováky.

Trasa chodníka sa začína v obci Bojná a pokračuje na Babicu a archeologické nálezisko Bojná - Valy, kde sa nedávno našli pozlátené plakety s kresťanskými motívmi, ktoré dokladajú christianizáciu a písmo na našom území ešte pred príchodom vierozvestcov Cyrila a Metoda. Celkovo tu archeológovia našli vyše tisíc nálezov zo začiatku 9. storočia, medzi inými odlievané zvony, kopije, šípy, strieborné a pozlátené šperky, bronzové predmety, železné hrivny. Výskum tu bude trvať ešte niekoľko rokov.

Chodník pokračuje na Marhát a odtiaľ do Nitrianskej Blatnice, kde je významná románska pamiatka Rotunda svätého Juraja. Tu sa jeho prvá etapa končí, druhá etapa sa plánuje na budúci rok. Zahŕňať bude Radošinú, Čertovu Pec, Šalgovce, Ardanovce, Topoľčiansky hrad, Duchonku a prírodnú rezerváciu Kulháň.

 

Mikroregión Pod Marhátom

Jozef Kucharovič, predseda
Vozokany 100
Tel.: 038/ 539 46 25
E-mail:
ouvozokany@wircom.sk

Členské obce: Ardanovce, Blesovce, Biskupová, Bojná, Hajná Nová Ves, Horné Štitáre, Horné Obdokovce, Krtovce, Lipovník, Lužany, Malé Ripňany, Nitrianska Blatnica, Orešany, Radošiná, Svrbice, Urmince,Veľké Dvorany, Veľké Ripňany, Vozokany

 

Zdroj/autor: sita, nitrianskablatnica, topolcany, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa