Šariš

2010-10-01 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Šariš leží v severnej časti východného Slovenska. Na západe a juhozápade hraničí so Spišom, na východe siaha po severný Zemplín.



Región Šariša je zväčša mierne hornatý, pričom zníženiny sa pravidelne striedajú s pohoriami. Jeho južnú časť vypĺňa Košická kotlina, ktorou kedysi viedla slávna obchodná cesta Via regale (Kráľovská cesta) spájajúca Čierne more s Baltským morom.

Dnešný Šariš, to nie je len značka obľúbeného piva, ale aj región plný turisticky príťažlivých cieľov. Jeho pýchou sú historické mestá Prešov, Bardejov (zaradený do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO) a Sabinov.

Pozornosť si však zaslúžia aj unikátne technické pamiatky, napríklad soľné bane v Prešove-Solivare či dubnícke bane, ktoré dali svetu skvostné opály nevšednej krásy.

Šariš je zároveň oblasťou s najväčšou koncentráciou krásnych drevených kostolov, nachádzajú sa tu svetoznáme Bardejovské kúpele, ktorých výborné služby a pohostinnosť okrem iných hostí vyskúšala aj cisárovná Alžbeta Rakúska známa ako Sissi.

Ťažké boje počas 2. svetovej vojny v okolí Duklianskeho priesmyku na hranici s Poľskom pripomína viacero vojenských pamiatok.

Obyvatelia Šariša hovoria írečitým šarišským nárečím, ktoré ostatní Slováci rozpoznajú na prvé počutie, a dotvárajú nevšedný kolorit tohto územia.

 


 

 

Turisticko-informačná kancelária Bardejov
Radničné námestie 21 
085 01 Bardejov
Tel.: +421 (0) 54 474 4003   
E-mail:
tikbardejov@proxisnet.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, tikbardejov, drom

VIDEO Šariš



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Vydavateľstvo Dajama/Ján Lacika

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa