Provence a Azúrové pobrežie

2011-08-31 15:30:00 |   |    | 

Provence je rozľahlý a rozmanitý región, ktorého kontrastná krajina zahŕňa vidiecke polia a dediny vo vnútrozemí, neprístupné horské oblasti Álp na severe a východe a rýchlo sa rozvíjajúcu Riviéru na juhu.



Hlavným mestom Azúrového pobrežia je Nice, veľmi zaujímavá a pulzujúca zmes talianskeho vplyvu, zašlej zlatej éry, lesku a prvotriedneho umenia.

Na husto zalesnených alpských úbočiach severne od mesta sú posadené nádherné a nenarušené horské dediny, zatiaľ čo na východe spája horská cesta malebné pobrežné mestečká: na niektorých miestach ponúkajú pobrežné cesty - corniches - vodičom jedny z najveľkolepejších zážitkov pri jazde pozdĺž pobrežia.

Ďalej na západ, keď miniete oblasti známe znamenitým vínom, leží živá metropola Marseille. Je najväčším mestom regiónu a významným prístavom. Severne od Marseille sa nachádza elegantné mesto Aix-en-Provence so sympatickými kamennými domami, bulvármi lemovanými kaviarňami a najlepšími trhmi v Provence, kde žil a tvoril Cézanne.

Nemožno zabudnúť ani na pápežské mesto Avignon či unikátny biotop Camargue, rozkladajúci sa v širokej delte Rhôny. Pri cestovaní po tomto prevoňanom regióne sa všade stretnete so stopami pôvodných obyvateľov - Féničanov, Grékov a Rimanov.

Rozhodne nesmiete minúť rímsky akvadukt v Pont-du-Gard alebo amfiteáter v Orange či v Arles. Provence je slávny aj pre svoju vynikajúcu stredomorskú kuchyňu, založenú na miestnych produktoch - olivovom oleji, cesnaku, bylinkách a samozrejme morských plodoch.

Sprievodca je doplnený údajmi o miestnych dejinách, mapkami jednotlivých oblastí i podrobnými plánmi miest. Obsahuje praktické informácie o cenách ubytovacích a stravovacích zariadení alebo kultúrnych udalostiach a je doplnený farebnými prílohami o gastronomických zážitkoch a športovom vyžití v regióne.

Bonus tvorí multimediálne DVD.

 

Provence a Azurové pobřeží

Autor: N. Walker; G. Ward; K. Baillie

Vydavateľstvo: Jota

Rok vydania: 2011

Väzba: brožovaná

Jazyk: český

Počet strán: 492

Cena: 25,85 eur

 

Zdroj/autor: jota.cz, drom

Foto: jota.cz

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa