Zacestujte si v čase!

2013-11-21 11:10:00 |   |    | 

„Kupte si slunce na dovolenou.“ Vyzýval Čedok v časoch socializmu. Bulharsko bolo vtedy celkom obľúbené, hoci po hrboľatých cestách a pri technických možnostiach vtedajších áut trvala cesta niekoľko desiatok hodín. Čechoslováci tak radšej mierili na bližší sever - do Albeny, Balčiku, na Zlaté piesky a Slnečné pobrežie.



Bežne sa bývalo v kempoch v pomerne primitívnych hygienických podmienkach, ale kvalitná a pritom lacná miestna brandy Slnčev Brjag alebo Pliska, počasie, prijateľné ceny a napokon aj tradične dobré vzájomné vzťahy (i jazyková blízkosť) všeličo vyvažovali.

Dnes nám tie časy pripomínajú rodinné albumy s čiernobielymi fotografiami. A aj napriek vtedajším mnohým problémom v nás dnes tie spomienky už nevzbudzujú negatívne pocity. „Ach jaj, to sme si vtedy ale užili, čo?“ spomínajú pamätníci.

Podobne si môžete zaspomínať pri unikátnej knihe Retro. Prvá jedinečná a komplexná obrazová publikácia o československom retrosvete. Vráti vás späť do obdobia socialistického konzumu - k veciam každodennej spotreby, ktoré nás sprevádzali (či občas skôr nesprevádzali) počas štyroch desaťročí pred rokom 1989.

Autorom knihy je Michal Petrov, ktorý dlhé roky mapoval socialistický konzum v bývalom Československu. S pomocou vlastných skúseností a na základe dobovej reklamy sa pokúša aspoň čiastočne rekonštruovať regály socialistických samoobslúh. V knihe nájdete množstvo fotografií toho, čo sme mali radi - či už v ústach, v detskej izbe (kde ani jedna z hračiek nepochádzala z Číny) alebo v cestovaní. Pripomína dobovú reklamu, socialistickú estetiku, prebúdza spomienky.

Zasmejte sa a zacestujte si v čase do obdobia, ktoré sme mnohí prežili... no spomienky postupne pomaličky blednú. 250 strán Retra vám ich určite oživí.

 

Zdroj/autor: Ikar, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa