KNIHA 1000 divov sveta

2007-10-10 19:00:00 |   |    | 

IKAR - Antický svet poznal sedem divov, moderný svet ich pozná omnoho viac.



 

 

 

 

 

 

 

V tejto nádhernej obrazovej publikácii sa ocitlo spolu vyše 1 000 významných stavebných pamiatok, architektonických majstrovských diel a výnimočné prírodné oblasti všetkých kontinentov. Popri mnohých pamiatkach zapísaných v zozname UNESCO tu čitateľ nájde ďalšie divy sveta, ktoré si toto pomenovanie zaslúžia.

Sú to nielen pozoruhodné Staré mesto Lübecku, pôsobivá Alhambra v Granade, monumentálny Tádž Mahal alebo nekonečné savany afrického prírodného parku Serengeti, ale aj očarujúci ostrov Théra, tisícročný kanál z Pekingu do Chang-čou či najväčšia sakrálna stavba na svete Veľká mešita Hasana II. v Casablance. Všetky divy sú názorne opísané a predstavené farebnými fotografiami. Pripojené mapy každého kontinentu a register uľahčia orientáciu v spleti pokladov ľudského umu.

Slovensko, žiaľ zastupujú v knihe len Vysoké Tatry a Spišský hrad. Na porovnanie, Česko prezentuje dvadsať "divov".

"V súčasnosti možno bez váhania uviesť tisíce pôsobivých stavebných pamiatok, prehistorickách nálezov, moderných architektonických diel, ktoré vynikajú pozouhodným majstrovstvom, a jedinečné prírodné oblasti právom označované za divy sveta. Zámerom tejto knihy, kde ich je zhromaždených vyše tisíc, je sprostredkovať čitateľovi mnohostranný pohľad na poklady našej planéty. Východiskom každej zo šiestich kapitol je prehľadná mapa. Červené body označujú  všetky miesta, na ktorých sa jednotlivé divy sveta vyskytujú. Zaradené sú podľa zemepisnej polohy od severu na juh a v rámci tohto smerovania zo západu na východ. Rozsiahlejšie miesta, ako krajiny či rieky označuje jeden bod uprostred alebo dva body, zachytávajúce začiatok a koniec daného miesta. Všimnite si, že ostrovy ako Madeira, Grónsko či Havaj nie sú priradené k štátom, ku ktorým politicky patria, ale ku kontinentom situovaným zo zemepisného hľadiska najbližšie. Na každej dvojstrane je schematická mapka a čísla javov uvedených na týchto stránkach. Výber divov sveta nemôže byť, samozrejme, úplný. Miesta, ktoré sú v tejto knihe tak príťažlivo opísané a zobrazené, sú v neposlednom rade aj podnetom pre čitateľa, aby sa vybral a na vlastnú päsť objavoval všetky zobrazené krásy a pozoruhodnosti." (Z predslovu nemeckého vydavateľa.)


Názov:           1000 divov sveta
Autor:            Friedmann Bedürftig
Vydavateľ:      IKAR
Počet strán:    384
Väzba:           viazaná
Rok vydania:  2005
Bežná cena:   999 Sk

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa