Humenné má svoje prvé pamätihodnosti

2022-01-08 12:00:00 |   |    | 

Podporiť povedomie obyvateľov mesta Humenné o hnuteľných a nehnuteľných kultúrnych a prírodných pamiatkach spätých s jeho históriou a vývojom sa samospráva rozhodla zriadením evidencie mestských pamätihodností. Zoznam prvých siedmich schválili mestskí poslanci na svojom decembrovom zasadnutí.



 

Najstarším na novovzniknutom zozname je barokovo-klasicistický jednoloďový gréckokatolícky farský Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky. Podľa súpisu pamiatok mal byť na mieste staršieho dreveného chrámu postavený v roku 1767, ako však uvádza na svojej internetovej stránke gréckokatolícka cirkev Humenné, na jeho južnej stene je osadená tabuľa s latinským názvom z roku 1717. Približne od nového milénia zdobia jeho interiér nástenné maľby a ikony humenského rodáka, akademického maliara Mikuláša Klimčáka.

Klimčák je tiež autorom vyobrazení krížovej cesty v siedmich zdvojených kaplnkách kalvárie v areáli farského chrámu, ktorá je ďalšou novou pamätihodnosťou mesta. Podľa cirkvi má byť kalvária z roku 1941 z pohľadu gréckokatolíckej tradície jedinou svojho druhu v biskupstve.

Z konca 19. storočia pochádza bytový dom na Staničnej ulici. Presná doba jeho výstavby ako sídla inžinierskej divízie maďarských kráľovských štátnych železníc známa nie je, v budove v pivničnom strope sú však zamurované koľajnice s rokom výroby 1888.

Autorom sochy sv. Jána Nepomuckého stojacej na Námestí slobody je sochár Vojtech Ihriský. Dielo pochádza z 20. rokov 20. storočia. "Pôvodná plastika sv. Jána Nepomuckého v Humennom bola drevená a polychrómovaná," uvádza mesto v evidenčnom liste tejto pamätihodnosti s tým, že pôvodne stála v hornej časti námestia.

Najmladšou hmotnou kultúrnou pamiatkou na zozname je pamätník vďaky venovaný príslušníkom Červenej armády postavený pri príležitosti 40. výročia oslobodenia mesta v roku 1984. Autormi diela s rozmermi 40 krát 70 metrov boli akademický sochár Arpád Račko a architekti Václav Kohlmayer a František Jasenko.

Vzácne ginko dvojlaločné rastúce v Parku mieru sa na zoznam mestských pamätihodností dostalo najmä pre svoj vek odhadovaný na 150 rokov. Ako mesto uvádza, obvod jeho kmeňa je 253 centimetrov, výška stromu je 20 metrov.

V histórii by podľa samosprávy nemal byť zabudnutý ani folklórny súbor Kalina, založený pri mestskom kultúrnom stredisku v roku 1976 z rozhodnutia rady mestského národného výboru, ktorý sa počas svojej existencie predstavil i na mnohých podujatiach v zahraničí.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Jana Ďurašková
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa