Vedci objavili vzácneho krta: 80 rokov si mysleli, že vyhynul

2023-12-05 13:00:00 |   |    | 

Vedci v Juhoafrickej republike tvrdia, že znovu objavili vzácny druh zlatokrta so zlatisto trblietavou srsťou a schopnosťou takmer "plávať" v piesočných dunách, ktorý nebol videný viac ako 80 rokov a bol považovaný za vyhynutého. Informovala o tom agentúra AP.



 

Zlatokrta Wintonovho, malého slepého cicavca so "supersluchom", ktorý sa živí hmyzom, našli živého na pláži v Port Nollothe na západnom pobreží Juhoafrickej republiky výskumníci z organizácie Endangered Wildlife Trust a Pretorijskej univerzity. Podľa vedcov nebol videný od roku 1936.

S pomocou stopovacieho psa našiel tím stopy v tuneloch a v roku 2021 objavil zlatokrta. Pretože však existuje 21 druhov zlatokrtov a niektoré vyzerajú veľmi podobne, vedci potrebovali viac informácií, aby si boli istí, že sa jedná o zlatokrta Wintonovho.

Odobrali vzorky DNA, ale museli čakať až do roku 2022, kým im juhoafrické múzeum poskytlo vzorku DNA zlatokrta Wintonovho starú niekoľko desaťročí na porovnanie. Sekvencie DNA sa zhodovali. Výskum a zistenie tímu minulý týždeň publikovali odborné periodiká.

"Robili sme si veľké nádeje, ale pár ľudí nám ich aj marilo," povedala jedna z výskumníčok Samantha Mynhardtová. "Jeden odborník na zlatokrta Wintonovho nám povedal: 'Nenájdete ho. Je vyhynutý'," dodala.

Od prvej cesty vedcov na západné pobrežie Juhoafrickej republiky kvôli začatiu pátrania po zlatokrtovi, ktorý zriedkakedy zanecháva stopy v svojich tuneloch a takmer "pláva" pod piesočnými dunami, ubehli tri roky, uviedli vedci. Zlatokrty pochádzajú zo subsaharskej Afriky a zlatokrt Wintonov bol doteraz nájdený iba v oblasti Port Nollothu.

Podľa Mynhardtovej boli teraz v Port Nollothe potvrdené a vyfotografované dva vzácne zlatokrty, pričom výskumný tím našiel od roku 2021 v oblasti známky výskytu ďalších populácií.

"Bol to veľmi vzrušujúci projekt s mnohými výzvami," povedala Esther Matthewová z organizácie Endangered Wildlife Trust. "Našťastie sme mali fantastický tím plný nadšenia a inovatívnych nápadov, čo je presne to, čo potrebujete, keď musíte za deň preskúmať až 18 kilometrov dunového biotopu," dodala.

Zlatokrt Wintonov bol na zozname "najhľadanejších stratených druhov", ktorý zostavila skupina Re:wild pre ochranu prírody. Medzi ďalšie druhy na zozname, ktoré boli znovuobjavené, patrí mločík Jacksonov nájdený v Guatemale v roku 2017, 42 rokov po svojom poslednom pozorovaní, a Bércoun somálsky, ktorý bol pozorovaný v Džibutsku v roku 2019, čo bolo jeho prvé zaznamenané pozorovanie od roku 1968.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa