Adrenalín na maximum: 10 najdesivejších letísk sveta

2022-03-30 07:30:00 |   |    | 

Vzdušná doprava je dnes už natoľko rozšírená, že letiská dnes nájdete takmer v každom kúte sveta. Nie všade je však na ne ideálne miesto, a tak sú konštruktéri občas nútení dopriať pilotom a pasažierom aj poriadny adrenalín. Či už je to veľmi krátka dráha, nestabilné podložie alebo blízkosť nebezpečných objektov, tieto letiská patria k najdesivejším na svete!



 

Courchevel, Francúzsko

Azda najnebezpečnejšie letisko Európy postavili v srdci Francúzskych Álp. Leží v nadmorskej výške 2008 m n. m. uprostred mohutných štítov a letisková dráha meria len 525 metrov. Lietať sem preto môžu len naozaj skúsení piloti, aj to len v prípade priaznivých poveternostných podmienok. V hmle, daždi a snehu sa totiž nemôžu spoľahnúť na žiadnu technickú pomoc.

 

Medzinárodné letisko princeznej Juliany, Sv. Martin

Jedno z najznámejších letísk sveta patrí aj k tým najnebezpečnejším. Reč je o letisku princeznej Juliany na karibskom ostrove Sv. Martin, ktoré určite poznáte z množstva videí. Letisková dráha sa totiž tiahne naprieč celým ostrovom a lietadlá tak letia aj tesne nad hlavami ľudí na pláži Maho.

 

Matekana, Lesotho

Údajne najdesivejšiu letiskovú dráhu sveta nájdete v africkom štáte Lesotho - meria iba 400 metrov a na jej konci je strmý 600-metrový útes a priepasť. Našťastie sem však nelietajú bežné komerčné linky a najčastejšie túto dráhu využívajú lekári a rôzni dobrovoľníci.

Matekaneairrunway.jpg

By Photo courtesy of Tom Claytor - www.claytor.com, CC BY 4.0, Link

 

Ostrov Tioman, Malajzia

K menej bezpečným patrí aj letisko na ostrove Tioman v Juhočínskom mori. Dráhu z jednej strany lemuje pláž a z druhej hustý lesný porast. Piloti prilietajúci na ostrov musia najskôr mieriť kolmo do hôr a potom prudko stočiť stroj o 90 stupňov a pristáť na dráhe.

 

Saba, Holandské Antily

Ranvej letiska Juancho E. Yrausquin na holandskom karibskom ostrove Saba meria rovnako ako ten v Lesothe len necelých 400 metrov. Využívajú ho však aj turisti, a to z neho robí najkratšiu komerčnú dráhu na svete. Z troch strán ju obklopujú strmé útesy, a tak piloti pri pristávaní veru majú čo robiť.

 

Gibraltár, Španielsko

Nedostatku priestoru čelí aj Gibraltár, kde však tento problém vyriešili veľmi originálne. Letiskovú dráhu potiahli do mora a navyše pretína jednu z hlavných ciest Winston Churchill Avenue. Vždy keď lietadlo pristáva alebo odlieta, autá zastavia semafory.

 

Ice Runway, Antarktída

Ľadový ranvej, tak sa nazýva hlavná letisková dráha na Antarktíde, ktorá je vytvorená na pevnom ľade. Každý rok na ňu mieri niekoľko lietadiel s vedcami a zásobami, niektoré z nich však musia napokon pristáť na inom mieste, keďže by ich ľad s hrúbkou 2 metre nemusel udržať.

 

Madeira, Portugalsko

Madeira Airport, alebo tiež Funchal Airport meralo v roku 1964 pri svojom otvorení 1600 metrov. O trinásť rokov neskôr však na ňom došlo k tragickej nehode, keď lietadlo so 164 pasažiermi nestihlo zabrzdiť a zrútilo sa zo 40-metrového útesu. Letiskovú dráhu preto predĺžili jediným možným smerom a zadná časť ranveja tak dnes spočíva na obrovských pilieroch v mori.

 

Kansai, Japonsko

V Japonsku dokonca umiestnili na more celé letisko. Keďže sa v meste Osaka ani jeho okolí nenachádzala dostatočne veľká plocha, vybudovali dráhy tri kilometre od pobrežia. Umelý ostrov s ním spája most pre automobily a vlaky a na pevninu pasažierov prepravujú aj lode.

 

Kai Tak Airport, Hong Kong

Hoci je letisko Kai Tak od roku 1998 zatvorené, na zozname tých „naj“ stále nemôže chýbať. Z troch strán ho totiž obklopuje voda a z tej štvrtej zasa vysoké hory a budovy. Počas pristávania preto muselo lietadlo viackrát zmeniť smer a tento náročný manéver si dokonca vyslúžil vlastnú prezývku. Piloti ho volali „Hongkongská zákruta“ a pasažieri zas „Kaitakský infarkt“. Pri pohľad na archívne snímky je úplne jasné, prečo.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa