Ukrajinský skanzen vo Svidníku

2010-10-20 13:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pamiatky ľudovej architektúry materiálnej a duchovnej kultúry Ukrajincov a Rusínov sú sústredené v národopisnej expozícii v prírode, ktorá sa rozprestiera nad svidníckym amfiteátrom na severovýchode Slovenska. Ozdobou expozície je drevený chrám z Novej Polianky (Mergeška).



Národopisná expozícia v prírode SNM - Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku je umiestnená vo svahovitom teréne lokality Kochanovský  breh.

Pôsobivý skanzen s uceleným súborom ľudových stavieb vrátane vzácneho dreveného chrámu (cerkvi) z roku 1766, ktorý pôvodne stál v obci Nová Polianka, otvorili pre verejnosť začiatkom osemdesiatych rokov 20. storočia.

Na ploche asi 11 hektárov sa rozkladajú skupiny malebných, slamou a šindľom krytých roľníckych obydlí zo severovýchodu Slovenska.

K typickému prostrediu vidieckych usadlostí patria hospodárske budovy a objekty ako studne, stodoly, senníky a chlievy. V expozícii sa nachádza aj furmanská krčma z 2. polovice 19. storočia.

Charakteristickou súčasťou expozície sú aj typické vidiecke technické stavby ako vodný mlyn a vodná píla, kováčska dielňa, požiarna zbrojnica a škola.

V areáli skanzenu sa každoročne usporadúvajú folklórno-etnografické programy pod názvom Poklady ľudu, ako súčasť tradičných júnových Slávností kultúry Rusínov - Ukrajincov Slovenska a konajú sa vo svidníckom amfiteátri.

Okrem toho sa v septembri v areáli expozície konajú už tradičné Dni ľudových tradícií a medzinárodné majstrovstvá vo varení pirohov.

 

 

 

SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry
Národopisná expozícia v prírode (skanzen)
Nad svidníckym amfiteátrom
089 01 Svidník
Tel.: +421 54 245 10 07, +421 54 752 29 52
E-mail:
sekretariat-muk@snm.sk
Web: www.snm.sk
 

Zdroj/autor: Dajama, snm, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Vydavateľstvo Dajama/Ján Lacika

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa