Na výlete u susedov: 10 dôvodov pre návštevu juhovýchodného Maďarska

2016-11-19 00:00:01 |   |    | 

Budapešť, Balaton, Ostrihom a Miškolc patria medzi overenú dovolenkovú klasiku, ktorú absolvuje u našich susedov mnoho našincov. Niekedy je však lepšie zájsť mimo zaužívanú trasu a spoznať aj niečo nové. Ak na to stále nemáte dostatok dôvodov, my vám ich predstavíme rovno desať, aby ste mali počas vášho maďarského výletu postarané o dobrú zábavu.



 

1. Segedínska katedrála

Segedínska katedrála je štvrtou najväčšou stavbou v Maďarsku. Vznikla zo zbierky domácich obyvateľov, ktorí chceli Bohu poďakovať za to, že uchránil ich životy pri ničivej povodni v roku 1879. Výstavba Segedínskej katedrály pri rieke Tisa začala v roku 1913, dokončili ju v roku 1930. Spolu s ňou vybudovali okolo celého námestia súvislé budovy, kde v súčasnosti sídli biskup a časť vysokej školy. Za očakávaniami nezaostáva ani interiér katedrály, na ktorého tvorbe sa podieľal maliar Vilmos Aba-Novák. Vstup je bezplatný, platí sa iba za návštevu centra, odkiaľ môžete prejsť aj na vyhliadku vo veži.

 

2. Čabiansky klobáskový festival

Už 20. ročník klobáskového festivalu organizovali tento rok v Békéšskej Čabe. Podujatie vzniklo ako nápad domácich nadšencov, ktorí si vytvorili vlastný klobáskový spolok. Dnes sa na ňom zúčastňujú desiatky mužstiev, ktoré v priateľskej atmosfére vyrábajú tie najlepšie a najchutnejšie klobásky. Každé družstvo dostane 5 kíl mäsa, ktoré musí spracovať podľa vlastného receptu a presvedčiť porotu, že práve ten ich je úplne najlepší. Festival je spojený aj s malým jarmokom a počas celého podujatia nie je núdza o dobrú živú hudbu. Každý rok sa organizuje v období pred Dušičkami.

 

3. Storočná cukráreň v Gyule

V meste Gyula patrí medzi hlavné atrakcie tunajšia Storočná cukráreň. Tá v skutočnosti oslávila tento rok už 185. výročie vzniku. I keď sa tu v jej histórii vystriedalo viacero majiteľov, všetci sa snažili zachovať čo najautentickejšiu atmosféru, vďaka čomu by ste návštevu Szazeves Cukraszda rozhodne nemali vynechať. Za hriech stoja všetky zákusky, tým najslávnejším je však Storočný koláč v podobe čokoládovej torty a typické šomloi halušky. Súčasťou cukrárne je aj malé múzeum venované cukrárenskej výrobe.

 

4. Jeden z prvých prototypov Fordu, Makó

Mesto Makó má vo svojom centre veľmi zaujímavé múzeum, ktoré pripomína dvoch slávnych rodákov. Prvým bol Pulitzer, podľa ktorého je teraz pomenovaná známa novinárska cena, a druhým József Galamb, spoludizajnér prvých modelov Fordu, z ktorých jeden sa nachádza aj priamo v múzeu. Jeho súčasťou je aj malý skanzen s dvomi typmi domov v katolíckom a protestantskom štýle.

 

5. Slovenský ľudový dom, Tótkomlós

V mestečku Tótkomlós má silné zastúpenie slovenská menšina. Ulice sú tam kvôli tomu pomenované dvojjazyčne a nájdete tam aj starý dom odkazujúci na našu kultúru. Jeho poslednou obyvateľkou bola Judita Tomková, ktorá sa výrazne podieľala na tvorbe tunajšej kultúry a vo svojom domove zanechala nádherne vymaľovaný nábytok s kvetinovou výzdobou. V meste stále udržiavajú slovenské tradície, vydávajú noviny s časťou v našom jazyku, pravidelne tlačia knihy o Slovensku v slovenčine a usporadúvajú aj festival slovenského jedla.

 

6. Halászlé

Návšteva Maďarska by nebola kompletná bez ochutnania halázslé. Typická rybacia polievka sa pripravuje troma základnými spôsobmi. V prvom prípade ide o klasickú zmes rýb, v ktorých prevažuje kapor alebo sumec, dochutená paprikou. V druhej verzii z okolia Baja sa do tohto vývaru pridávajú ešte navyše rezance. Segedín je zase známy treťou verziou, ktorej základ tvorí časť rozmixovaných rýb, ktoré sa vrátia do polievky a potom sa v nej zmiešajú s celými rybami.

 

7. Najstarší murovaný hrad v strednej Európe, Gyula

V Gyule hneď oproti zrenovovanému kaštieľu nájdete veľký murovaný hrad z 15. storočia, ktorý je najstarším v strednej Európe. Hneď pri ňom sa nachádza malé jazierko, ktoré je atraktívne hlavne počas letnej sezóny. Vtedy na ňom vybudujú malé improvizované pódium, na ktorom hrávajú divadelné predstavenia.

 

8. Makoveczká architektúra

Mesto Makó je známe vďaka cibuli a makoveczkej architektúre. Tá na prvý pohľad pripomína práve hlavnú surovinu, ktorú tam v minulosti vo veľkom pestovali. V skutočnosti však architekt Imre Makovecz, podľa ktorého dostal tento štýl pomenovanie, chcel týmto spôsobom nadviazať na slávnu kúpeľnú tradíciu. Kopulovité strechy majú symbolizovať termálnu vodu, prenikajúcu na povrch zeme.

 

9. Csárdy

Tak ako sú u nás populárne salaše s tradičnou slovenskou kuchyňou, maďarské špeciality môžete ochutnať zase v csárdach. Tie sú známe pohostinnosťou domácich aj skvelými jedlami. Pripravte sa na veľké porcie, výborné dochucovanie, trošku pikantnosti, veselú atmosféru, často i živú hudbu a rustikálne priestory. To všetko dodá vašim dovolenkovým zážitkom na originálnosti.

 

10. Rieka Tisa

Celým regiónom juhovýchodu Maďarska preteká rieka Tisa, ktorá krajine dodáva charakteristické črty. Domáci ju s obľubou využívajú na rôzne vodné aktivity, najobľúbenejším je splavovanie. Vy sa zas môžete v blízkosti rieky ubytovať a prebúdzať sa s nádherným výhľadom na pokojne plynúci tok.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikimedia, autor
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa