Šopron – mesto s maďarským šarmom a rakúskou pohostinnosťou

2018-11-19 12:00:00 |   |    | 

Mesto Šopron sa nachádza v blízkosti rakúsko-maďarských hraníc, vďaka čomu na ňom intenzívne badať vplyv oboch kultúr. Má typickú maďarskú energiu a šarm, ale spoľahnúť sa môžete aj na rakúsku ústretovosť a pohostinnosť. Z Bratislavy sa tam dostanete za hodinu a pol jazdy, pričom si môžete urobiť krátku prestávku pri Neziderskom jazere.



 

Požiar, ktorý zničil celé mesto

Vykopávky z doby bronzovej svedčia o tom, že prví obyvatelia tam žili už niekoľko storočí pred Kristom. V minulosti bola oblasť okolo súčasného mesta Šopron súčasťou dôležitých obchodných ciest. V období medzi 9. a 11. storočím tam Rimania postavili opevnenie a budovu hradu. Niekoľko rokov patrilo toto osídlenie českému kráľovstvu, no potom ho získali späť Maďari. Vtedy mu kráľ udelil status slobodného kráľovského mesta, čo mu prinieslo niekoľko výhod, ktoré mu pomohli napredovať. V roku 1676 však Šopron postihol obrovský požiar, ktorý zničil väčšinu historických budov. To je i jeden z dôvodov, prečo už nemá centrum pôvodný staroveký charakter. Tieto stavby nahradili novým barokovým štýlom, ktorý zanechal na Šoproni osobitú pečať. Mestu uškodila aj 2. svetová vojna a neskôr obdobie za železnou oponou. Po páde komunizmu sa ale pomaly pozviechalo na nohy a získalo pôvodné čaro.

 

Požiarna veža

Jednou z dominánt mesta Šopron je bývalá požiarna veža. V minulosti slúžila na ohlasovanie požiarov a upozorňovanie obchodníkov na ukončenie predaja na trhoch. Teraz už slúži ako múzeum a vyhliadková veža. V interiéri si môžete pozrieť vykopávky a pozostatky bývalého opevnenia a expozíciu so spomienkami na jantárovú cestu. Po zdolaní 116 schodov sa dostanete na krásnu vyhliadku, z ktorej uvidíte celé centrum mesta, ale aj okolité kopce.

 

Storno dom

V susedstve požiarnej veže sa nachádza budova s najzaujímavejšími dejinami. Storno dom bol postavený v barokovom štýle a patril k najprepychovejším palácom v meste. Počas jednej zimy hostil veľmi dôležitú návštevu, keďže tam počas obliehania Viedne niekoľko týždňov býval kráľ Matej Korvín. Druhým významným hosťom bol skladateľ Franz Liszt. Ten bol obľúbencom tunajších obyvateľov, ktorí ho často pozývali do svojho mesta, aby tam odohral svoje koncerty. Medzi posledných majiteľov patrila významná rodina Storno, ktorá milovala umenie a jej členovia postupne nazbierali mimoriadne cennú kolekciu umenia. V súčasnosti sa tam nachádza výstava dobového nábytku, ktorá je okrem pondelkov otvorená celoročne.

 

Brána vernosti

V roku 1921 sa v meste konalo dôležité referendum. Obyvatelia sa v ňom mali rozhodnúť, či sa chcú pripojiť k Maďarsku alebo k Rakúsku. V hlasovaní s nadpolovičnou väčšinou vyhrali tí, ktorí sa chceli pripojiť k Maďarsku a od tohto momentu patrí mesto definitívne tejto krajine. Na znak spolupatričnosti a porozumenia sa rozhodli postaviť nejakú pamiatku. Na južnej strane požiarnej veže preto vybudovali ozdobnú bránu, ktorú nazvali „brána vernosti“. Symbolicky tak chceli preukázať oddanosť maďarskému národu.

 

Kostol uršulíniek

V meste sa nachádza niekoľko historických svätostánkov. Medzi turistami je najobľúbenejší kostol uršulíniek. Ten bol pôvodne súčasťou väčšieho konceptu, keď sa tam v minulosti nachádzal aj kláštor a cirkevná škola. Postavili ho počas 19. storočia a hlavným architektom komplexu bol Nándor Handel. Symbolom kostola je osemhranná veža, ktorá kedysi slúžila ako zvonica.

 

Kozí kostol

Druhou významnou sakrálnou pamiatkou je bývalý františkánsky kláštor. Ľudia ho časom začali prezývať „kozí kostol“, až sa toto pomenovanie ujalo a stalo sa jeho oficiálnym názvom. Postavili ho v 13. storočí a je jedným z najvýznamnejších gotických kostolov v Maďarsku. V minulosti tam dokonca korunovali kráľov. Jeho súčasťou bola kedysi aj studňa, ktorá sa nakoniec stala dominantou historického centra. Počas prestavieb sa ju totiž rozhodli preniesť priamo na ulicu, aby si ju tak mohlo obzrieť viac turistov a v súčasnosti sa nachádza v blízkosti kostola uršulíniek. Kozí kostol má vo vnútri bohatú freskovú výzdobu, ktorej dominantou je dobová kazateľnica. Tá má kvôli jej zdobeniu vysokú historickú hodnotu.

 

Petöfiho divadlo

Šopron sa môže pochváliť aj ďalšou historickou zaujímavosťou. V roku 1769 tam postavili prvé kamenné divadlo v krajine. Žiaľ, túto budovu sa už nepodarilo uchovať, pretože v 19. storočí sa vtedajší predstavitelia mesta rozhodli postaviť nové divadlo, ktoré malo lepšie reprezentovať ich kultúru. Aj to prešlo v roku 1909 ďalšou rekonštrukciou, pri ktorej dodali vstupnej hale trošku viac pompéznosti. Na hlavnom priečelí sa vynímajú dobové fresky, ktoré sú ďalšou vzácnosťou tejto stavby. Spolu s malým námestím s jazierkom tam hlavne počas leta panuje príjemná oddychová atmosféra.

Sopron Petőfi Színház főhomlokzat.jpg
By KovacsDaniel - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa