Pécs – skvost maďarskej kultúry

2021-10-15 12:00:00 |   |    | 

Pécs je piatym najväčším mestom v Maďarsku. Z Komárna sa doň dostanete autom za tri hodiny, vďaka čomu je ideálny na víkendový výlet. Jeho návštevu dokonca môžete spojiť so zastávkou v Budapešti. Pécs patrí medzi najstaršie osídlené oblasti, jeho dejiny ovplyvnili Turci i Rimania a v 19. storočí tam žilo veľa Nemcov. To všetko sa odrazilo aj na jeho architektúre, ktorá patrí k skvostom maďarskej kultúry.



 

Starokresťanské mauzóleum

Na území dnešného mesta sa v minulosti rozprestierala malá rímska osada Sopianae. V priebehu sto rokov sa dokázala rozrásť na väčšie mesto, ktoré bolo predchodcom Pécsu. Z tohto obdobia sa podarilo uchovať pozostatky stavieb z obdobia okolo 2. storočia, ktoré patria k najzachovalejším ranokresťanským pohrebným miestam mimo Talianska. V podzemí uvidíte viacero hrobiek, ktoré sú zdobené freskami. Jeden z fragmentov zachytáva vyhostenia Adama a Evy z raja. Okrem krypty sa tam nachádza kaplnka, v ktorej zrejme robili obrady a lúčili sa s mŕtvymi.

 

Bazilika svätého Petra

Medzi najväčšie pýchy Pécsu patrí bazilika, ktorá sa nachádza priamo v centre. Jej história siaha do 11. storočia, odkedy bola niekoľkokrát prerábaná. Môžeme na nej badať prvky gotiky, renesancie, rokoka, ale aj klasického štýlu. Vo vnútri má bohaté zdobenie, najmä z dielne maďarských umelcov. V súčasnosti stavbe dominujú štyri vysoké veže, vďaka čomu je dobre viditeľná už z diaľky. Jedna z nich je prístupná pre verejnosť a poskytuje nádherný výhľad na historické centrum. V areáli sa nachádza aj múzeum, v ktorom uvidíte, ako sa kostol menil počas histórie. Napríklad vtedy, keď si z neho Turci spravili mešitu.

 

Pamiatka na známeho keramikára

Rodákom z Pécsu bol známy maďarský keramikár Vilmos Zsolnay. Jeho otec Miklós postavil v meste veľkú fabriku na výrobu keramiky a keď ju po ňom Vilmos zdedil, začal ju zveľaďovať pomocou nových nápadov a postupne sa zaslúžil o výzdobu viacerých budov v meste. Ak niekde uvidíte krásnu strechu so vzormi alebo fontánu skrášlenú keramickými kachličkami, bola to jeho práca. V centre mesta sa nachádza Zsolnayovo múzeum, situované do domu zo 14. storočia, kde kedysi sídlila prvá knižnica v Maďarsku. V ňom spoznáte život tohto významného umelca a oboznámite sa aj s jeho tvorbou. Súčasťou výstavy je zbierka keramiky, ktorú si Zsolnay doniesol z dovoleniek v zahraničí.

 

Mešita v Pécsi

Vývoj a architektúru mesta ovplyvnili aj Turci, ktorí žili v Pécsi takmer 150 rokov. Pri potulkách historickým centrom preto prídete aj k jednému možno trochu prekvapivému Széchenyiho námestiu. Na ňom sa nachádza mešita, ktorú postavili na prelome 16. a 17. storočia. Neskôr ju pretransformovali na kresťanskú vieru, ale zostalo v nej mnoho odkazov na arabskú kultúru. Napríklad na stenách sú napísané úryvky z koránu. Mešita je nádherne zdobená a nachádzajú sa v nej posvätné nádoby na vodu.

 

Televízna veža s vyhliadkou

V blízkosti mesta stojí jedna z najvyšších budov v Maďarsku – televízna veža, ktorú dokončili v roku 1973. Meria takmer 200 metrov a vo výške 72 metrov sa nachádza vyhliadková plošina a kaviareň, odkiaľ si užijete nádhernú vyhliadku na Pécs. Počas dobrého počasia z nej dovidíte až do Chorvátska.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa