6 prírodných atrakcií v Žilinskom kraji

2020-05-15 00:00:00 |   |    | 

Žilinský kraj je hotovým rajom pre milovníkov prírody. Stačí menovať regióny ako Orava, Kysuce, oblasť Nízkych Tatier alebo Veľkej Fatry, aby ste hneď dostali niekoľko námetov na zaujímavé výlety. K tomu vám pridáme ešte pár ďalších tipov na zaujímavé výlety.



 

 

Bešeňovské travertíny

V obci Bešeňová sa nachádzajú vzácne travertíny, ktoré domáci prezývajú aj „kaplnka“. Tie vznikli vďaka termálnej minerálnej vode, ktorá sa využíva aj v tunajšom vodnom parku. Okrem toho, že má liečivé účinky, vytvára aj takýto prírodný úkaz. Keďže voda postupne steká po skalách, vytvára na nich zvláštne sfarbenie a mení ich povrch. Vďaka tomu majú travertíny nádherný lesklý odtieň, takže sa využívajú aj pri zariaďovaní luxusných priestorov. Aj v súčasnosti môžete vidieť, ako po nich stekajú horúce pramienky. Bešeňovský travertín je významný vďaka jeho viacnásobnému sfarbeniu. Preto je veľmi obľúbeným miestom aj pre fotografov, ktorí tam nachádzajú výborné prírodné kulisy.

 

Kvačianska dolina

Presne ako z ľudovej rozprávky bude na vás pôsobiť Kvačianska dolina, ktorá je súčasťou Chočských vrchov. Dostanete sa do nej z dedinky Kvačany, odkiaľ tam vedie náučný chodník. Veľkou výhodou je, že následne sa delí do niekoľkých ďalších trás, ktoré si už môžete prispôsobiť podľa vlastnej výkonnosti. Nemusíte sa teda obávať a pokojne sa tam vyberte aj s menšími deťmi, pohodlne to spoločne zvládnete. Jedným z najkrajších bodov prechádzky je budova starého dreveného mlyna, ktorý stojí v obklopení kopcov a s riečkou, ktorá preteká popri ňom. Ten vyzerá ako roztomilá chalúpka, do ktorej sa musíte zamilovať už na prvý pohľad.

 

Hričovský hrad

Z Hričovského Podhradia sa dostanete k obľúbenej zrúcanine tohto regiónu. Ešte dávno pred postavením hradu vraj žili na tejto vyvýšenine Slovania. Neskôr tam postavili toto panské sídlo, ktoré počas dejín plnilo aj pomerne kurióznu funkciu. Jeden z jeho majiteľov ho využíval ako dobre utajené miesto na falšovanie mincí, ktoré mu v tých časoch prinieslo veľké bohatstvo. Cesta na vrchol nie je veľmi náročná a vedie k nej náučný chodník. Ten vám predstaví viac z histórie celej tejto oblasti. Hričovský hrad sa snažia rekonštruovať, takže postupne niektoré kontúry nadobúdajú pôvodný tvar. Pri prechádzkach po jeho areáli sa nezabudnite pozrieť aj na krásnu prírodu v okolí.

 

Megonky

V Čadci sa nachádza jedna z prírodných lokalít, ktorú nám môžu závidieť aj vo svete. Megonky, alebo tiež Megoňky predstavujú súvislý pás zvláštnych pieskovcových kameňov, ktoré sú bez zásahu ľudskej ruky vytvarované do presných guľovitých tvarov. Tie na seba postupne nadväzujú a vytvárajú tak zaujímavú unikátnosť. Podobné miesta sa nachádzajú napríklad na Novom Zélande alebo v Kostarike. Ide o ojedinelý úkaz, kvôli čomu sa táto oblasť zaradila medzi významné chránené kraje. Dostanete sa tam z Milošovej, vychádzka je stredne náročná a počas vašej túry uvidíte približne 30 takýchto útvarov.

 

Šútovský vodopád

Nenáročná trasa a celoročne dobrá dostupnosť. To sú najväčšie výhody Šútovského vodopádu. Ten je nádherný počas leta, ale v zime vás zase prekvapí svojou zamrznutou krásou. Ide o jeden z najvyšších slovenských vodopádov, ktorý sa nachádza v obklopení rovnako peknej doliny. Dostanete sa tam po vyznačenej trase z obce Šútovo. Cesta k nemu trvá približne hodinu a nie je veľmi náročná. Počas horúcich dní si v lete zamierte až k Šútovskému lomu, kde sa môžete okúpať.

 

Vrbické pleso

Vydať sa môžete aj na jednu jednoduchšiu túru. Vrbické pleso sa nachádza v Demänovskej doline v stredisku Jasná. Choďte až na koniec doliny, kde zaparkujte pri niektorom z hotelov. Cesta k jazeru trvá približne pol hodinu a je veľmi jednoduchá, takže tam môžu ísť aj malé deti a starší ľudia. Okolo plesa ľadovcového pôvodu vedie chodníček, ktorý vám ukáže najmä krásu tunajšej prírody. Z tohoto miesta môžete potom podniknúť aj ďalšie nenáročné túry, napríklad k Trom vodám.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa