Západná stena

2011-04-03 15:00:00 |   |    | 

Reinhold Messner je taliansky horolezec, známy najmä ako prvý človek, ktorý dosiahol vrchol Mount Everestu bez kyslíkovej masky po sólovom výstupe, a ako prvý človek, ktorý zdolal všetkých 14 osemtisícoviek.



Okrem toho, že je jeden z najuznávanejších horolezcov, je to aj dobrodruh, čo potvrdil prechodom Antarktídy alebo v roku 2004 prechodom púšte Gobi.

V tejto knihe sa s kamarátmi pokúša zdolať západnú stenu Ortleru cestou, ktorú dvesto rokov nikto nepoužil.

„Západná stena – Pod sebou priepasť, pred sebou víťazstvo“ je plný názov knihy R. Messnera, ktorá popisuje dramatický priebeh.

Horolezci uviazli na zvislej stene v tisícmetrovej výške. Situáciu komplikuje hustá hmla aj obrovský ľadový previs nad nimi. Cesta späť nie je možná a zostáva iba únik smerom hore.

Messner sa znova musí spoľahnúť na svoje neomylné inštinkty, ktoré z neho urobili najslávnejšieho horolezca všetkých dôb. Dramatický popis výstupu pretkáva Messner spomienkami, ako zdolával najťažšie alpské trasy.

Nechýbajú ani úvahy o tom, ako si ľudia prispôsobujú prírodu tak, aby im mohla poskytovať konzumné zážitky. Vyslovuje sa pre uchovanie „nebezpečného priestoru hôr“ aj pre ďalšie generácie.

 

Západní stěna - Pod sebou propast, před sebou vítězství

Autor: Reinhold Messner
Vydavateľstvo: Jota
Rok vydania: 2010
Väzba: viazaná
Počet strán: 200
Cena: 14,72 eur

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ikar

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa