Je to tu opäť – TIPY na víkend na Slovensku

2014-08-15 13:00:52 |   |    | 

V našej pravidelnej rubrike sa aj tento piatok pozrieme, kde všade sa cez víkend zabavíme. Náš voľný čas vyplnia festivaly aj tradičné letné oslavy a jarmoky. Uprostred augusta nám už veľa času na kúpanie nezostáva a ani sama príroda nám ho nechce dopriať. Preto bude lepšie sa poobzerať čo sa deje vo vašom okolí, prípadne si spraviť malý poznávací výlet Slovenskom. Dromedár vám preto aj tento piatok prináša súhrn niektorých zaujímavých akcií u nás doma.



 

Strečno

 

Aj na Slovenských hradoch sú pripravené zaujímavé akcie. Na Strečne je to nočná prehliadka spojená so zábavným programom. Uskutoční sa dnes, 15. augusta, a bude prebiehať od 20:00 do 23:00. Návštevníci si obzrú hviezdy, ale aj ukážku dobového života. Každý kto príde sa stretne s oživenými významnými osobnosťami a zjaví sa mu aj rozprávkový džin. Šermiari predvedú, ako sa kedysi žilo a budú lúskať večnú dilemu s tým, kde sa ukrýva pravda. A na shakespearovskú dilemu, „Byť či nebyť?“ sa pozrú zase divadelníci.

 

Pezinok

 

Bratislavské korčuliarske podujatie Bratislava Inline sa túto sobotu presunie do Pezinka. Tradične sa účastníci začnú schádzať o 18:00, teraz na Radničnom námestí, a vyštartuje sa približne o hodinu neskôr. Naplánovaná trasa meria 11 km a vedie popod vinohrady. Pre bezpečnosť sa ako vždy jazdy zúčastní aj polícia a zdravotníci. Vítaní sú úplne všetci, keďže je jazda bezplatná a otvorená všetkým milovníkom pohybu a skvelej zábavy.

Betliar

 

Už od dnes budú môcť návštevníci prísť a obzrieť si unikátnu výstavu egyptológie vo východoslovenskom Betliari. Medzi exotickými exponátmi nájdeme aj dve ozajstné egyptské múmie a viac ako 30 ďalších exponátov. Návštevníci si tak obzrú zbierku, ktorú za svojich životov (počas 19. storočia) zozbierali vášniví cestovatelia, Andrássyovci.

 

Štiavnické Bane

 

V sobotu sa na štiavnických tajchoch opäť uskutoční festival bizardných plavidiel Utopenec. Od 9 hodiny rannej začne registrácia a už o 12:00 sa na jazere Vindšachta predvedú kreatívne výtvory, ktorých jedinou podmienkou bude, aby boli na čisto ľudský pohon. Počas festivalu sa odohrá aj kultúrny program, kde vystúpia hudobné skupiny, napríklad LSG Music.

 

Smolenice

 

Tu sa cez víkend bude spomínať na významného rodáka Štefana Baniča. V sobotu sa pri príležitosti 100. výročia udelenia patentu v USA uskutočnia veľké oslavy. Súčasťou programu bude pietny akt, medzinárodný seminár o histórii, vývoji a používaní padáka, výstava padákov, premietanie zoskokov, ale aj živí parašutisti. Program sa začne o 16:00 a bude pokračovať až do 22:00.

 

Modra

 

Pokoj na duši prinesie prvý slovenský festival jogy relaxačnej hudby, Shantiloka Slovakia 2014.Civčenia, prednášky a iný pestrí program sa odohrajú na Zochovej chate. Zlej energie vás zbavia aj hudobné vystúpenia a masáže. Ak festival navštívite dostane sa vám aj rôznych rád o zdravom životnom štýle a duchovnej opore.

 

Turzovka

 

Domáci ani návštevníci sa isto nudiť nebudú. Cez víkend sa totiž odohrá ukončenie Turzovského leta. Do programu sa dostal 10. ročník festivalu o nezvyčajných filmoch Filmfest, pokus o zápis do knihy rekordov, folklórne podujatia aj prehliadky tanečných skupín a tradičných remesiel a výrobkov. Pôjde sa aj na túru po Beskydách a lenivejší sa zase povozia historickým vlakom. Nezabudne sa ani na rodákov, ktorí sa v sprievode predstavia pomocou spevu.

 

Levoča

 

Karpatským remeselným trhom v Levoči cez víkend vyvrcholí dvojmesačný festival Dni Majstra Pavla. Na trhu sa predstaví takmer 90 remeselníkov zo Slovensko, Poľska, Bulharska aj Českej republiky. Organizátori pripravili aj kultúrny program v podobe vystúpení rôznych žánrov, od ľudovej hudby až po Peter Bič Project.

 

Michalovce

 

Kto rád je, isto v sobotu neobíde Michalovce. Uskutoční sa tu totiž už 17. ročník majstrovstiev Slovenska v jedení bryndzových halušiek. V tvrdom zápolení sa predstaví 18 družstiev, ktoré budú musieť v čo najkratšom čase pripraviť aj zjesť halušky. O zábavu medzi jednotlivými kolami sa bude starať ľudová hudba, tombola, galavečer so SĽUKom, remeselný trh aj prezentácia motorkárov. Súťaž s programom sa začne o 10:00.

 

Liptovský Mikuláš

 

V duchu štúrovskej tradície, ale aj osláv 70. výročia SNP, sa ponesie Národný výstup na Kriváň.  V sobotu 16. augusta, tak ako Štúrovci v roku 1841, začne svoj výstup 500 turistov, ktorí si vopred objednajú výstupné lístky na túto tradičnú turistickú akciu.  

 

Poprad

 

V sobotu sa uskutoční aj záver hudobného festivalu Fun rádio Dohoda. Areál Aquacity, kde sa festival odohrá, bude otvorený už od pravého poludnia a festival začne o 14:00. Vystúpia domáci hudobníci, ale aj stálice slovenskej scény, Hex, Helenine Oči, EGO a Richard Muller. Neskôr sa o zábavu postarajú DJi. Lístky ešte stále získate na stránkach predpredaj.sk.

Zdroj: SITA, TASR, SACR

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa