CESTOVATEĽKA Sama

2010-08-13 16:00:00 |   |    | 

Tak, definitívne ste sa rozhodla, že sa vydáte do sveta. Našporila ste si nejaké peniaze, určila cieľ dobrodružstva a zabezpečila v dobrom predstihu dostatok voľna v práci, alebo škole. Už viete, kto s vami pôjde? Čo ak to bude len váš tieň?



Už sa vám to možno stalo. Vaša najlepšia priateľka z nejakého záhadného (alebo aj neuveriteľne reálneho) dôvodu nakoniec spoluúčasť na vašich potulkách zrušila. Začnete sa obzerať inde, veď ľudí je na svete veľa, ale stále narážate na odmietnutia typu nemám teraz veľa peňazí, nestačím na to s časom, a podobne.

Začínate byť mierne frustrovaná, pretože nebolo akurát vaším snom, cestovať sama so sebou. Noc pred odletom nemôžete zaspať a stále dokola si opakujete magickú vetu: „Iné to v pohode zvládli, zvládnem to aj ja.“ Presne tak, a ešte si to výborne užijete. Tu sú tri najznámejšie mýty o sólo cestovaní, ktorých zbúranie vašej ustráchanej dušičke iba prospeje.

 

  • Som príliš stará/mladá

Ó naozaj? A kto to povedal? Je pravda, že niektoré hostely majú vekové obmedzenia, ale tých na svete nie je veľa. Nikto nikdy nepočul o verejnej doprave, kde by vám nepredali lístok pretože máte len 18, ani preto, že sa podopierate paličkou. Stará známa fráza sa osvedčuje aj pri cestovaní – nezáleží na tom, koľko rokov máte, ale na koľko sa cítite.

 

  • Budem taká osamelá

Áno, možno budete. Ak sa chystáte do Antarktídy, alebo do púšte. Viete si vôbec predstaviť, aké množstvo sólo batôžkárov sa pohybuje vo svete? A všetci sú na tom rovnako ako vy. Prespávajú v hosteloch, navštevujú turistické webstránky, jedia v miestnych reštauráciách a tešia sa, že stretnú svojich kamošov v zbroji. Turisti a turistky sú komunita a držia spolu, aj keď ich nespája storočné priateľstvo. Ak si sama nepoviete, že teraz budete osamelá a neuzavriete sa do seba, tak osamelá nebudete.

 

  • Nie je to bezpečné

No, uznávam, že vypracovaný partner po boku dodáva istý pocit bezpečia, ale kto vám zaručí, že sa vám s ním nič nestane? O svoju bezpečnosť dbáte predovšetkým vy sama, napríklad už len dodržiavaním jednoduchého pravidla: Čo by ste nerobila doma, nerobte ani na cestách. Znamená to, že ak sa nezvyknete vracať opitá z nočnej diskotéky pešo, nenapadne vám potácať sa z nej do hostela v cudzom meste, atď.

Dôverujte svojím inštinktom, používajte hlavu  a buďte ostražitá. Ak vás niekoho prítomnosť či pozornosť obťažuje, nezdržujte sa pri ňom, nebojte sa požiadať okoloidúcich o pomoc a nebojte sa kričať, či urobiť scénu. Pozornosť je to posledné, o čo by potencionálny zlodej, či násilník stál.

Cestovanie osamote má svoje výhody aj nevýhody. Nemusíte na nikoho čakať, či  počúvať priateľkino frflanie, že je príliš teplo, že tieto topánky tlačia, že batoh je príliš ťažký a celý výlet je na starú bačkoru. Uffff!

Ste sama sebe pánom, ak ste unavená, odpočívate, ak mlčíte, mlčíte a nikto vám to neskôr nebude vyčítať.  Samozrejme, môže sa stať, že sa dostanete do situácií, kedy by ste najradšej mali niekoho pri sebe a vtedy nezabúdajte, že vaša najlepšia kamarátka nie je jediný človek na svete a nie všetci ľudia okolo vás vám chcú len ukradnúť peňaženku alebo vás znásilniť.

Hostely sú výborným miestom, kde sa zoznámiť s inými cestovateľkami, príjemne si pokecať alebo si navzájom poradiť....

 

Zdroj/autor: loisa,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa