CESTOVATEĽKA Ako nedať danajský dar

2010-08-18 16:00:00 |   |    | 

Na svojich potulkách častokrát stretnete milých ľudí, s ktorými prežijete skvelé chvíle. Možno im budete chcieť prejaviť svoju náklonnosť malým darčekom. Akých darčekov sa však v prípade jednotlivých kultúr radšej vyvarovať?



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Moslimské krajiny
    Áno, veď my vieme, že domácej slivovici sa nič nevyrovná. Alkohol v týchto oblastiach je však zakázaný, zabudnite preto i na fľašu značkového vína, akokoľvek ste presvedčená o jeho kvalitách.
  • Čína
    Ak vám niekto v tejto krajine rozbúchal srdce a vy mu v dobrej viere kúpite nádherne zdobenú dýku či švajčiarsky nožík, skončili ste. Darované predmety s ostrými hranami tu totiž symbolizujú pretrhnutie priateľského zväzku.
    Na posielanú pohľadnicu nepíšte perom s červenou náplňou. Adresát by to vnímal ako snahu o ochladenie vášho vzťahu. 
    Chystáte sa svojmu šikmookému miláčikovi kúpiť slušivú čiapku či sveter? Tak hlavne nech nie je zelená. Keď je totiž Číňan odetý v tejto farbe, dáva tým okoliu najavo, že mu je jeho žena alebo priateľka neverná!
  • Vietnam
    Radšej svojmu vietnamskému priateľovi neponúkajte nič, na čom je zobrazená krava alebo sova. Kravou mu naznačíte, že je podľa vás hlupák a sovou v ňom navyše vyvoláte obavu z blízkej smrti.
  • India
    Na zabalenie darčekov použite šťastné farby, ako sú zelená, červená alebo oranžová, sofistikovaný biely, alebo čierny lesklý baliaci papier Indovi pokazí náladu a darček vo vnútri si ledva všimne.
  • Taiwan Ak ste ten typ, ktorý so sebou na každú návštevu prinesie bonboniéru, košík ovocia, alebo iný drobný gastro darček, v Taiwane sa vám zaň žiadny hostiteľ nepoďakuje. Naopak, bude mať pocit, že ste si priniesli vlastné jedlo preto, že nestojíte o jeho pohostenie.
  • Srí Lanka Keď budete svoj darček tomu šťastlivcovi podávať, vždy na to použite dve ruky. Balíček podávaný jednou rukou tu znamená, že dar dávate nasilu a bez potešenia.   
     

 

 

Danajský dar je slovné spojenie označujúce v homérčine Grékov - Danajcov, ktorí pri obliehaní Tróje nechali pred Trójou ako dar veľkého dreveného koňa, v ktorom boli ukrytí vojaci. V prenesenom význame danajský dar znamená - dar prinášajúci nešťastie, skazu, ľstivosť.

 

Milé cestovateľky, cesta do pekla býva skutočne väčšinou dláždená dobrými úmyslami. Mám tým na mysli, že akokoľvek úprimne a bez postranných úmyslov túžite niekoho obdarovať, nemusí sa to vždy skončiť dobre. Ktosi mi však povedal jednu veľmi peknú vec a síce, že človek s dobrým úmyslom sa nikdy nevzdáva. A preto, aj keď sa svojím darčekom možno netrafíte do lokálnej etikety, tradície alebo individuálneho vkusu, nenechajte sa zaskočiť negatívnou reakciou obdarovaného. Ospravedlňujúco sa usmejte a priznajte sa k neznalosti miestnych pomerov. Váš šarm má totiž omnoho väčšiu hodnotu ako darovaný predmet...

 

 

 

Zdroj/autor: loisa, journeywoman, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa