Deti nepotrebujú do Bulharska vlastný pas

2007-04-12 13:09:00 |   |    | 

EÚ - Na dovolenku v Bulharsku už deti mladšie ako päť rokov nepotrebujú vlastný pas. Táto krajina sa stala členským štátom Európskej únie.



Povinnosť mať vlastný pas ostáva aj naďalej v platnosti pre deti staršie ako päť a mladšie ako 15 rokov. Občanom starším ako 15 rokov stačí na vycestovanie do Bulharska platný občiansky preukaz.

Lehota na vydanie cestovného pasu je 30 dní od podania žiadosti, pri žiadosti o expresné vyhotovenie pasu je lehota dva pracovné dni. Pri podaní žiadosti o vydanie cestovného pasu je potrebný občiansky preukaz, skôr vydaný cestovný pas a kolok v príslušnej hodnote.

Rodný list treba priložiť v prípade, že chce rodič do pasu zapísať dieťa mladšie ako päť rokov, alebo ak žiadateľ o pas nedovŕšil ešte 15 rokov, alebo ak žiadateľ ešte nevlastní cestovný pas.

Za vybavenie pasu do 30 dní zaplatí občan starší ako 15 rokov tisíc korún, rodič za dieťa mladšie ako päť rokov 250 korún a za pas pre dieťa staršie ako päť a mladšie ako pätnásť rokov zaplatí 400 korún.

Za expresné vybavenie sa poplatky zvýšia na 4000 korún u občana nad 15 rokov, za dieťa do päť rokov rodič zaplatí poplatok vo výške tisíc korún a za dieťa do 15 rokov zaplatí 1600 korún.

Pas pre dospelého je platný desať rokov, deti mladšie majú pas platný len dva roky, deťom od päť do 15 rokov pas platí päť rokov.

Do členských krajín Európskej únie stačí na vycestovanie platný občiansky preukaz.

Informácie o tom, do ktorých krajín potrebujú Slováci víza, nájdete na internetovej stránke Ministerstva zahraničných vecí SR. V prípade, že sa dlhodobo zdržiavate v zahraničí a končí vám platnosť pasu, môžete o vydanie nového cestovného pasu požiadať prostredníctvom príslušného veľvyslanectva.

Zdroj/autor: tasr, mzvsr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa