FOTO Na východe Slovenska sprístupnia drevené kostolíky

2016-04-21 14:00:00 |   |    | 

Prilákať turistov do odľahlých oblastí Slovenska je veľmi náročnou úlohou. Preto je dôležité, aby sa i tam vyvíjali aktivity na skrášľovanie regiónu. Jednou z nich je aj projekt zameraný na obnovu drevených chrámov východného obradu.



 

Drevené chrámy východného obradu v obci Šmigovec a Hrabová Roztoka v okrese Snina majú byť vďaka komplexnej obnove lákadlom pre turistov. „Dlhé roky boli nevyužívané. Postupom času sa ich stav zhoršoval. Havarijná situácia sa v súčasnosti stáva už minulosťou,“ povedala pre TASR koordinátorka projektu Daniela Galandová. Cieľom obnovy je podľa jej slov to, aby boli tieto pamiatky v národnostne, ale aj religiózne zmiešaných územiach prospešné pre regionálny rozvoj. „Obidva chrámy sú špecifické tým, že ich zruby sú opláštené doskami. V tejto oblasti ide o raritu,“ povedala Galandová.


Keďže sa chrámy nevyužívajú na bohoslužobné účely, aby v nich mal návštevník čo vidieť, bude sa v ich exteriéri realizovať expozícia. „Jedna z nich bude o ikonách byzantského typu, ktoré približujú valašskú kolonizáciu. Keďže v Hrabovej Roztoke bude časť ikonostasu z 18. storočia, bude sa tu prezentovať ikonografia tzv. karpatsko-haličskeho typu,“ informoval TASR Miroslav Buraľ z Nadácie pre ochranu biodiverzity Karpát. Podľa jeho slov by to mal byť jeden z dôvodov, prečo by sa tu mal turista zastaviť. „Musíme tých ľudí dostať do týchto regiónov, aby tu obdivovali tieto pamiatky,“ dodal.


V rámci projektu „Obnova drevených chrámov, skvalitnenie infraštruktúry Cyklistického chodníka ikon“ bolo obnovených päť nehnuteľných a desať hnuteľných národných kultúrnych pamiatok, poväčšine z 18. storočia. Finančne náročné investície podporili krajiny Nórsko, Island a Lichtenštajnsko, aj s prispením štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.


Celkový rozpočet projektu predstavuje sumu takmer 300.000 eur, spomínaný grant tvorí až 90 percent. Zvyšných desať percent nespolufinancuje vlastník, teda gréckokatolícka cirkev, ale tretí sektor, a to organizácie Karpatské drevené cerkvi a Nadácia pre ochranu biodiverzity Karpát.
 

Projekt bol podporený v rámci programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a Podpora rozmanitosti v kultúre a umení v rámci európskeho kultúrneho dedičstva, ktorého správcom je Úrad vlády SR.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa