Nehody cyklistov

2007-08-17 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na slovenských cestách v posledných rokoch pribúda nehôd cyklistov. Vlani boli priaznivci bicyklovania účastníkmi 1432 kolízií, pričom v 811 prípadoch nehodu zavinili.



Rok predtým zaznamenala polícia o približne dve desiatky takýchto prípadov menej. Cyklisti jazdia často neopatrne a nemalá časť z nich aj s alkoholom v krvi. Samozrejmosťou nie je ani dostatočné osvetlenie či ochranná prilba, ktorá môže jazdcovi zachrániť život. Slovensku chýba i dostatok cyklotrás. "Pri nehodách vlani zahynulo 46 cyklistov. Ťažko sa zranilo 207 a ľahko 943 cyklistov. K častým príčinám nehôd patrí napríklad nedanie prednosti, nesprávny spôsob jazdy, nesprávne predchádzanie alebo technická chyba," povedala ČTK Marta Bujňáková z policajného prezídia.

K nehodám dochádza často počas letných mesiacov, keď priaznivé počasie láka do sedla bicykla tisícky Slovákov i zahraničných turistov. V uplynulých dňoch neprežil napríklad neďaleko Dunajskej Stredy zrážku s osobným automobilom 44-ročný cyklista, ktorý zabudol dať prednosť v jazde. V Žiline zase zomrel o tri roky starší muž, ktorý sa so svojim bicyklom dostal do kolízie s autobusom.

Ľudia na dvoch kolesách často neovládajú pravidlá cestnej premávky. V hustej doprave potom vyvolajú zmätok, ktorý v lepšom prípade končí modrinami po páde z bicykla. Niektorí z nich si však za riadidlá sadnú aj posilnení alkoholom. Na dedinách či sídliskách býva zvykom, že muži sa vyberú na pivo na bicykli. "Cyklisti vlani pod vplyvom alkoholu zavinili 179 dopravných nehôd. Je to o 16 viac než rok predtým," potvrdila Bujňáková.

Problematické tiež býva nedostatočné osvetlenie cyklistov, ktorí niekedy jazdia i so zlými brzdami a bez ochrannej prilby. Tá však zatiaľ nie je povinná. "Polícia by uvítala, keby cyklisti prilby nosili. Určite by sa zvýšila ich bezpečnosť," dodala Bujňáková. Podľa niektorých informácií sa problematikou cyklistov bude zaoberať aj nový cestný zákon, ktorý má zaviesť reflexné vesty pre priaznivcov dvoch kolies. Bez prilby by si za riadidlá nemali sadnúť aspoň deti. "Na budúci týždeň bude k návrhom zákona o premávke na pozemných komunikáciách tlačovka, tam sa všetko dozviete," nechcela zatiaľ komentovať prípadné zmeny Bujňáková.

Cyklisti zasa upozorňujú na bezohľadnosť vodičov, ktorí ich často predchádzajú nedovolenou rýchlosťou. Problémom je tiež nedostatok cyklistických trás a chodníkov oddelených od automobilovej dopravy. V Martine a Trnave sa v minulosti objavili napríklad chodníky rozdelené na dve časti, z ktorých jedna slúži chodcom a druhá priaznivcom dvoch kolies.

Zdroj/autor: čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.1/5 (17 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa