ŽELEZNICE Žiacke a študentské lístky 2007/08

2007-09-02 19:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Žiacke cestovné lístky sa vydávajú za účelom dochádzky do a zo školských zariadení v 2. vozňovej triede vlakov osobnej dopravy pre žiakov a študentov všetkých škôl v SR a pre žiakov a študentov študujúcich v zahraničí, ktorých štúdium sa považuje za ekvivalent štúdia na školách zriadených v SR.



 

Táto zľava sa poskytuje počas školského roka žiakom a študentom najdlhšie do dovŕšenia 26. roku veku alebo maximálne do získania vysokoškolského vzdelania druhého stupňa. Za školu sa považuje každé vzdelávacie zariadenie registrované rozhodnutím MŠ SR, kde je vyučovanie pre žiaka upravené tak, že sa žiak zúčastňuje vyučovania aspoň 3 mesiace najmenej vo dvoch vyučovacích dňoch a ak je vyučovací čas aspoň 12 vyučovacích hodín týždenne.

Na uplatnenie nároku na zľavu cestovného pre žiakov/študentov stredných a vysokých škôl sa používa žiacky preukaz v papierovej forme (vysoké školy, ktoré nevydávajú študentom BČK) alebo bezkontaktná čipová karta (ďalej BČK). Uznávajú sa len tie BČK, ktoré sú vydané vysokou školou, resp. strednou školou v Slovenskej republike. Všetky BČK musia byť aktivované na termináli školy.

Na uplatnenie zľavneného cestovného pre deti materských škôl a žiakov základných škôl (do dovŕšenia 15. roku veku) sa používa akýkoľvek preukaz s aktuálnou fotografiou, menom, priezviskom a dátumom narodenia. Po dovŕšení 15. roku veku sa zľava uplatňuje na žiacky preukaz aj u žiakov základných škôl.

Študenti a žiaci, ktorí sú držiteľmi študentských preukazov vo forme BČK (vydaných a aktivovaných vysokou, resp. strednou školou v Slovenskej republike) alebo klasických žiackych preukazov v papierovej forme, môžu cestovať vo všetkých vlakoch ZSSK na území Slovenska s 50 percentnou zľavou, nie sú viazaní na miesto trvalého bydliska a školy.

Študenti, ktorí dochádzajú do školy denne a majú k študentskému preukazu kúpený časový predplatný cestovný lístok (týždenný alebo mesačný, jednosmerný alebo obojsmerný), majú pri ceste vlakom zľavu 60 percent na dve trate.

Prvá trať – základná musí byť zvolená do sídla školy. Okrem toho si môžu zvoliť podľa vlastného uváženia aj jednu doplnkovú trať, ktorú budú mať vyznačenú na študentskom preukaze a na ktorej po zakúpení časového predplatného cestovného lístka tiež cestujú so zľavou 60 percent. Všetky opravy a zmeny údajov o trati „základnej a doplnkovej“ na BČK, ktoré žiak/študent požaduje sa vykonávajú v synchronizačnom mieste. Zmena údajov sa vykoná bezplatne. Zmena údajov o trati na žiackom preukaze v papierovej forme sa vykonáva v ktorejkoľvek pokladnici, ktorá vydáva žiacke preukazy.

Čo to znamená pre žiaka základnej alebo strednej školy

Ak spĺňate nárok na priznanie žiackej zľavy, môžete si podľa vašej potreby zakupovať: jednorazové cestovné lístky bez ohľadu na miesto trvalého bydliska a sídla školy. Platia aj počas voľnej soboty, nedele a sviatkov. V čase hlavných školských prázdnin platia len vtedy, ak predložíte potvrdenie školy, že ide o cesty súvisiace so školským vyučovaním;
žiacke týždenné a mesačné cestovné lístky (ďalej „časové“), ktoré vás oprávňujú v dňoch školského vyučovania na jednu cestu do školy a na jednu cestu späť v čase platnosti preukazu na vyznačenej trati.

To znamená, že začiatok cesty si zvolíte, ale koniec cesty musí byť sídlo školy. Okrem toho na získanie výhodnejšieho spojenia si môžete na zakupovanie časových cestovných lístkov zvoliť ešte „jednu doplnkovú trať“, podľa vlastného výberu. Časové cestovné lístky platia len v dňoch školského vyučovania. Ak potrebujete cestovať na žiacky časový cestovný lístok v sobotu, v nedeľu, vo sviatok alebo v čase školských prázdnin a hlavných školských prázdnin, musíte predložiť aj potvrdenie školy o tom, že ide o cesty súvisiace so školským vyučovaním.

Čo to znamená pre študenta vysokej školy

Ak spĺňate nárok na priznanie žiackej zľavy, môžete si podľa vašej potreby počas celého akademického roku zakupovať: jednorazové cestovné lístky bez ohľadu na miesto trvalého bydliska a sídla školy, žiacke týždenné a mesačné cestovné lístky, ktoré vás oprávňujú v dňoch školského vyučovania na jednu cestu do školy a na jednu cestu späť na vyznačenej trati.

To znamená, že začiatok cesty si zvolíte ľubovoľne, ale koniec cesty musí byť sídlo školy. Okrem toho na získanie výhodnejšieho spojenia si môžete na zakupovanie časových cestovných lístkov zvoliť ešte „jednu doplnkovú trať“, podľa vlastného výberu. Časové cestovné lístky platia len v dňoch školského vyučovania. Ak potrebujete cestovať na žiacky časový cestovný lístok v sobotu, nedeľu, vo sviatok alebo v čase školských prázdnin, musíte predložiť aj potvrdenie školy o tom, že ide o cesty súvisiace so školským vyučovaním.

Naríklad ste študentom strednej alebo vysokej školy a študujete v Bratislave, trvalé bydlisko máte v Košiciach a do školy denne dochádzate z Trnavy, kde ste ubytovaný. Z Košíc do Bratislavy, resp. späť, cestujete na jednorázový cestovný lístok. Na denné dochádzanie z Trnavy do Bratislavy a späť využijete časový cestovný lístok.

Ste študentom strednej školy v Sučanoch. Vaše trvalé bydlisko je v Poprade – Tatry a ubytovaný ste v Martine. Na základe Vášho uváženia je Vám výhodnejšie nastupovať do vlaku vo Vrútkach. V tomto prípade si zvolíte na denné dochádzanie prvú trať z Martina do Sučian a druhú trať „doplnkovú“ si zvolíte z Vrútok do Sučian. Na tieto dve zapísané trate v preukaze si môžete zakupovať časové cestovné lístky. Z Vášho prechodného bydliska v Martine alebo z Vrútok do Popradu - Tatier, kde máte trvalé bydlisko, resp. späť, cestujete na jednorázové cestovné lístky.

Čo potrebujete

Ak už vlastníte žiacky preukaz, či už v papierovej forme alebo ako bezkontaktnú čipovú kartu, žiadne iné formality na zakupovanie žiackych cestovných lístkov už nepotrebujete.

Ak študujete v Slovenskej republike a ešte nevlastníte žiacky preukaz

Ak ste študentom na niektorej zo stredných alebo vysokých škôl zriadených v Slovenskej republike a ešte nevlastníte žiacky preukaz aj z dôvodu, že bývate napr. v Bratislave a študujete taktiež v Bratislave, môžete si preukaz vybaviť priamo v pokladnici na najbližšej stanici. Potrebujete k tomu: aktuálnu fotografiu ako na občiansky preukaz, školou potvrdenú Žiadanku na vydanie Preukazu na zľavu cestovného (je k dispozícii na internetovej stránke alebo aj v ktorejkoľvek pokladnici) a preukaz totožnosti.

Ak študujete na detašovanom pracovisku vašej školy, Žiadanku vám potvrdí zriaďovateľ školy. Ak pečiatka zriaďovateľa školy neobsahuje aj názov zriaďovateľa školy, požiadajte súčasne aj o vydanie Potvrdenia o návšteve školy z detašovaného pracoviska. Ak pečiatka detašovaného pracoviska obsahuje aj názov zriaďovateľa školy, Potvrdenie o návšteve školy nevyžadujeme.

Ak vaša škola vydáva bezkontaktné čipové karty, požiadate školu o vydanie bezkontaktnej čipovej karty alebo ak ju už máte, ale doposiaľ ste nemali nárok na zakupovanie zľavnených cestovných lístkov a aktivujte si dopravnú časť na školskom termináli. Na priznanie zľavy pre žiakov a študentov škôl uznávame len tie čipové karty, ktoré sú vydané a aktivované školami v Slovenskej republike.

Študenti v zahraničí

Ak študujete v zahraničí, žiacky preukaz si vybavíte v ktorejkoľvek pokladnici. Požadujeme od vás predloženie Žiadanky, Potvrdenia o návšteve školy a jeho úradný preklad. Úradný preklad Potvrdenia o návšteve školy nepožadujeme, ak je Žiadanka potvrdená priamo pečiatkou zahraničnej školy, alebo ak je Žiadanka alebo Potvrdenie o návšteve školy prezentované v českom jazyku. Okrem toho prinesiete ešte aktuálnu fotografiu ako na občiansky preukaz a preukaz totožnosti.

V prípade, že Žiadanka je potvrdená školou v zahraničí, o ktorej nemáme informácie, že je považovaná za sústavnú prípravu na budúce povolanie, čiže zatiaľ nie je považovaná za ekvivalent štúdia na školách zriadených v Slovenskej republike, je potrebné aby ste požiadali Ústav informácií a prognóz školstva, Stredisko pre ekvivalenciu dokladov o vzdelaní, Staré grunty 52, 842 44 Bratislava o potvrdenie, že škola ktorú v zahraničí navštevujete je evidovaná v zozname zahraničných škôl na príslušnom ústave, ako sústavná príprava pre budúce povolanie. Túto informáciu Ústav potvrdí pečiatkou priamo v Žiadanke alebo na osobitnom potvrdení, ktoré priložíte k Žiadanke.


Zdroj/autor: slovakrail,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa