VÍKEND Korunovácia Anny Tirolskej

2007-08-31 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V sobotu si Bratislava pripomenie Korunováciu kráľovnej Anny Tirolskej z roku 1613.



 

 

V rámci piateho ročníka slávností korunovácia nebude v Dóme svätého Martina, ale na Hlavnom námestí. Arcibiskupský úrad v Trnave totiž nepovolil, aby sa konala v konkatedrále. Kráľovná so sprievodom príde na Hlavné námestie z Bratislavského hradu. Inscenácia korunovácie sa tu začne o 10:30 hod., pričom historickú postavu Anny Tirolskej, manželky kráľa Mateja, stvárni slovenská herečka Zuzana Fialová. Na Hlavnom námestí bude približne 600 stoličiek na sedenie.

Korunovácia v latinčine potrvá hodinu. Po obrade bude v historickom centre tiecť víno z Vtáčej fontány na rohu ulíc Panská a Strakova. Kráľovský sprievod sa presunie do mestskej časti Bratislava-Petržalka, kde budú slávnosti po prvý raz. V Petržalke, na Tyršovom nábreží, bude od 16. hodiny do 17. hodiny rytiersky turnaj, ktorý pripravuje Tovaryšstvo starých bojových umení a remesiel. Zúčastní sa na ňom približne 100 účinkujúcich, uviedol šermiarsky majster Peter Koza. Turnaj otvorí petržalský starosta Milan Ftáčnik. Petržalská samospráva podporila slávnosti 150 000 korunami.

Na nábreží čaká návštevníkov v sobotu 1. a v nedeľu 2. septembra Ľudová veselica, ktorú predstavuje jarmok remesiel, tradičné opekanie vola, jazda v dobových kočoch, ukážky vystúpenia sokoliarov, stánky slobodných kráľovských miest a iné atrakcie v Sade Janka Kráľa. V sobotu sa veselica začne o 18. hodine, v nedeľu o 14. hodine. Sobotný program ukončí o 21:45 hod. ohňostroj nad Dunajom.

Súčasťou slávností je premiéra skladby bratislavského hudobného skladateľa Jána Nepomuka Hummela Missa solemnis v Dóme sv. Martina v sobotu o 20. hodine. Skladbu z 18. storočia zahrá na historických nástrojoch Súbor starej hudby Solamente naturali a spevom ju bude sprevádzať zbor Chorus Alea so zbormajstrom Branislavom Kostkom. Dirigentom koncertu, na ktorom okrem Missa solemnis odznejú aj ďalšie Hummelove diela, je Francúz Didier Talpain.

V rámci slávností sa uskutoční verejná zbierka na pomoc deťom, ktorú organizuje Nadácia pre deti Slovenska.


Zdroj/autor: tasr,ba,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa