VÍKEND Európsky deň židovskej kultúry

2007-08-31 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Európsky deň židovskej kultúry si verejnosť opäť pripomenie v nedeľu v Komárne.



Podujatie, ktoré potrvá od 10:00 do 18:00 hod. pripravilo Židovské spoločenské a kultúrne centrum Menház v spolupráci so Spolkom maďarskej židovskej kultúry Mazsike. Pre záujemcov je pripravený Deň otvorených dverí v centre Menház, prezentácia nakladateľstiev, rôzne prednášky, koncert skupiny Klezmeres v synagóge, či program pre deti.

Aj Múzeum židovskej kultúry si rovnako pripomenie tento významný deň. Na nedeľu pripravilo slávnostnú inauguráciu projektu Slovenská cesta židovského kultúrneho dedičstva a prezentáciu knižnej monografie spojenú s výstavou Synagogálna architektúra na Slovensku Maroša Borovského.

Festival sa koná v európskych krajinách každý rok v prvú nedeľu v septembri. Je založený na princípe dňa otvorených dverí a každý rok sa nesie v duchu novej témy. Tou tohtoročnou sú Svedectvá. Práve táto téma umožní organizátorom prezentovať židovskú kultúru a dedičstvo ako neoddeliteľnú súčasť našej minulosti. Okrem toho chcú poukázať na stopy, ktoré zanechali Židia všade, kde žili, či už to bolo vyjadrením ich viery alebo to bol ich príspevok k rozvoju dediny, mesta alebo regiónu, v ktorom žili.

V deň pripomenutia si Európskeho dňa židovskej kultúry usporadúvajú synagógy sprevádzané prehliadky, múzeá prezentujú špeciálne výstavy a na festivaloch je možné vidieť filmy so židovskou tematikou a počúvať tradičnú židovskú hudbu. Tento deň je akousi oslavou kreativity, spomienkou na históriu, možnosťou zdôrazniť hodnotu umeleckých artefaktov a architektúry, a vďaka tomu zblížiť ľudí, ktorí zdieľajú záujem o spoločné európske židovské dedičstvo.

Zdroj/autor:wnsita,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa