ADRENALÍN Krňačky

2009-01-11 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Krňačky, krnohy, krnohe, krnaky, krnačky či krne. Takto sa nazývajú nárečovo v jednotlivých dedinách sane pôvodne určené na zvážanie dreva a sena.



Krňačky sú akýmsi pozemným vozidlom bez kolies, pohybujúcim sa na drevených plazoch. Celé sú vyrobené z dreva, bez kovových súčastí. V súčasnosti sa krňačky na dopravu materiálu používajú len ojedinele, zato sa však stali vhodným náradím folklórno-športových adrenalínových podujatí.

História

Na pozvanie grófskej komory prišli k nám v minulom storočí z rakúskeho Tirolska drevorubači, ktorí si okrem drevorubačského náradia doniesli aj sane, ktoré používali na zvážanie dreva. Podľa legendy na krnohách musel chlap stiahnuť meter (kubický) dreva, na čo musel mať poriadnu silu a zručnosť. Krňačky boli aj sánkami minulých detských generácií a v lete sa využívali na sťahovanie sena z ťažko dostupných terénov.

Výroba

Nájsť vhodný strom, z ktorého kmeňa by sa dali vyrobiť špičkové pretekárske krňačky, je asi najťažšou časťou celého procesu ich výroby. Výrobcovia často absolvujú hodinové či dokonca niekoľkodňové "túry" po lesoch, aby našli ten správny strom.  "Vodiace časti krní musia byť vyrobené z jedného kusa dreva, najčastejšie z javora, buka či jaseňa," hovorí zvolenský výrobca krňačiek Jozef Černický. "Vyrobili sme však už aj raritné krňačky z orechového dreva," dodal.

Na výrobu tradičných slovenských maxisaní, ktorých popularita vzrástla najmä v uplynulých rokoch sa navyše nemôže použiť ani jeden klinec. Sane nemôžu byť tvrdé, ale pružné. "Krňačky vyrábame pod strechou zvolenskej strednej drevárskej školy a používajú ich predovšetkým členovia športového klubu Stres, ktorý vychoval už viacerých majstrov Slovenska," uviedol Černický.

Jeho učiteľ, Ján Krátky z Pliešoviec, však už predal majstrovské sane aj do Švajčiarska. Cena jedného "exportného" kusu sa pohybuje okolo 18 až 20 tisíc korún. Najlepšie posádky dosahujú vraj na nich rýchlosť takmer 100 kilometrov za hodinu.

 

 

Zdroj/autor: krne.sk,tasr,drom

VIDEO Krňačky v Tureckej



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa