Európa zakázala lietanie so všetkými strojmi Boeing 737 Max

2019-03-13 08:30:00 |   |    | 

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) uviedla, že v Európskej únii (EÚ) dočasne pozastavila všetky lety lietadlami Boeing 737 MAX 8 a 737 MAX 9. Ako upozornila, ešte stále sa vyšetrujú "presné príčiny" októbrového pádu lietadla 737 MAX indonézskych aerolínií Lion Air, pri ktorom prišlo o život 189 ľudí. V nedeľu (10. 3.) sa zrútilo lietadlo 737 Max 8 patriace Ethiopian Airlines. Pri tomto nešťastí zahynulo 157 ľudí.



"V tomto rannom štádiu vyšetrovania nemôžeme vylúčiť, že podobné príčiny viedli k obom udalostiam," uviedla EASA. "EASA na základe všetkých dostupných informácií predpokladá, že na zabezpečenie pokračujúcej letovej spôsobilosti oboch modelov možno budú potrebné ďalšie opatrenia."

Zákaz týkajúci sa typu Boeing 737 Max 8 alebo celej série 737 Max už predtým vydala Británia, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Nemecko, Rakúsko alebo Taliansko. Mimo Európy preventívne zakázali lietanie s týmto typom lietadiel napríklad Austrália, Spojené arabské emiráty, Čína, Indonézia, Malajzia, Omán alebo Singapur. Len v Číne sa zákaz dotkol takmer 100 lietadiel.

USA lietadlám Boeing 737 MAX naďalej dôverujú a pokračujú v ich prevádzke. Southwest Airlines a American Airlines vyhlásili, že ich letové údaje ukázali, že lietadlá Boeing 737 MAX sú bezpečné. Mnohí potenciálni cestujúci však vyjadrili obavy na sociálnych sieťach a požadovali zmenu alebo zrušenie letov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa