Kultúrna pamiatka roka

2007-10-26 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Minister kultúry Marek Maďarič včera odovzdal v Bratislave ceny Fénix víťazom súťaže Kultúrna pamiatka roka 2006. Nominovaných bolo sedem pamiatok, z ktorých nakoniec dvanásťčlenná odborná porota vybrala štyri.



 

 

 

 

 

Kostol sv. Jakuba Staršieho z Tužiny získal cenu za technologicky náročnú sanáciu a reštaurovanie výrazne poškodenej neobarokovej maliarskej a štukovej výzdoby a za úsilie o dlhodobé zabezpečenie mikroklímy priestoru a stability reštaurovaného diela.

Druhou ocenenou pamiatkou sa stal gréckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela v Ladomírovej za mimoriadne kvalitné a citlivé reštaurovanie ikonostasu a mobiliáru chrámu, ktorý je súčasťou nominovaného súboru drevených kostolov v Karpatskom oblúku do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Za komplexnú, technologicky a časovo náročnú obnovu vzácnej stredovekej pamiatky, pri ktorej bola venovaná pozornosť prezentácii archeologického dedičstva, získala cenu Fénix aj Kaplnka sv. Michala Archanjela z Košíc.

Cenu za kvalitné zhodnotenie reštaurovaného originálu a citlivú celkovú prezentáciu interiéru, za podrobné a komplexné vedecké výskumy revízneho reštaurovania nástennej maľby a za novátorské použitie reštaurátorskej technológie čistenia si odniesla aj Zelená miestnosť Thurzovho domu v Banskej Bystrici.

Cieľom súťaže Kultúrna pamiatka roka je oceniť komplexnú, profesionálnu a výnimočne kvalitnú prípravu a realizáciu obnovy či reštaurovania kultúrnych pamiatok z hľadiska prínosu pre ochranu pamiatkových hodnôt. Hodnotí sa teda nielen reštaurovanie alebo obnova samotného diela, ale aj komplexná príprava v podobe výskumov, dokumentácie, spolupráca viacerých odborníkov a snaha o zabezpečenie údržby a ochrany pamiatky do budúcnosti.

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa