VÝLET Chrám sv. Michala Archanjela v Ladomírovej

2009-09-06 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Ladomírova je druhá najväčšia obec v okrese Svidník a nachádza sa na hlavnej trase k hraniciam s Poľskom.



Najstaršia písomná zmienka o obci pochádza z roku 1414. Bolo to v období, keď šľachtic Šimon Cudar zálohoval svoju časť majetkov panstva Makovica Jánovi Bebekovi. V tom istom roku kráľ Žigmund potvrdil Cudarovcom vlastníctvo ich panstiev, ku ktorým patrila i Ladomírova.

K jedinečným a vzácnym národným kultúrnym pamiatkam v obci patrí i gréckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela z roku 1742. Ide o zrubový trojpriestorový objekt, ktorého zvláštnosťou je, že bol postavený bez použitia jediného klinca. Veže i stupňovité kupoly nad svätyňou sú ukončené makovičkami s kovanými krížmi. Vedľa kostola sa nachádza cintorín so zaujímavými kamennými, drevenými a kovovými krížmi. Na južnej strane stojí pri chráme samostatná zvonica stĺpikovej konštrukcie s došteným opláštením.

Umelecky hodnotný je ikonostas z čias stavby, ten však je už neúplný. Za ním stojí rovnako vzácny oltár z 18. storočia so stĺpcovou architektúrou a s ústredným obrazom Madony. Okrem toho sa tu nachádza niekoľko ikon a ostatných bohoslužobných predmetov, zapísaných v zozname kultúrnych pamiatok.

 

 

Mestské informačné stredisko Svidník

Ul. Sovietskych hrdinov 38
089 01 Svidník
Tel.: +421/54 75 20 461
E-mail: panikovam@vl.sk

 

Zdroj/autor: tatra-domasa, muzeum, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa