Skalický trdelník

2007-11-06 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Prvé ochranné zemepisné označenie pre slovenský výrobok, zaregistrované Európskou komisiou, získala cukrárska špecialita zo Záhoria - Skalický trdelník.



 

 

 

 

Potom ako sa začiatkom novembra 1918 Skalica stala prvým hlavným mestom Slovenska, podarilo sa Záhorákom zaznamenať ďalšie historické prvenstvo. Skalická špecialita bude zaregistrovaná v Európskej únii ako prvý slovenský chránený výrobok.

Skaličania si založili na ochranu svojej špeciality občianske združenie (2004) s rovnakým názvom ako má sladký symbol mesta. V rámci Európskej únie sa budú snažiť získať vymedzenie oblasti, ktoré by dovoľovalo vyrábať túto pochúťku, aby tak ochránili svoju značku pred zneužitím. "Trdelník pečú viacerí výrobcovia, ale označenie Skalický budú mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom.

Originálne trdelníky môžu byť posypané len orechmi, mandľami, posekanými jadrami marhúľ a upečené len na pahrebe alebo pri sálavom teple," vysvetlil primátor Skalice Stanislav Chovanec.

Trdlovanie Skalického trdelníka má bohatú históriu a datuje sa od začiatku 19. storočia. Na prelome 19. a 20. storočia sa začal predávať na jarmokoch. Výroba Skalického trdelníka vo väčšom rozsahu sa začína až v polovici 20. storočia, odkedy pochádza aj väčšina písomných dokumentov. V ústnom podaní sa hovorí, že výrobný recept na trdelníky, ktorý sa rozšíril po Skalici a jej okolí, mal kuchár grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadániho, ktorý žil v Skalici v období rokov 1783 – 1801. Prvým zachovaným písomným dokumentom o Skalickom trdelníku je rukopis maďarského básnika Gyula Juhásza, ktorý pôsobil na miestnom gymnáziu ako profesor. Písomné zmienky o domácej špecialite sa nachádzajú aj v knihe Ferdinanda Dúbravského – Slobodné mesto so zriadeným magistrátom Uhorská Skalica – 1921.

Zdroj/autor: euroinfo, skalica, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa