Jaskyňa Driny oslavuje 90 rokov, buďte pri tom

2019-09-27 08:00:00 |   |    | 

Málokto vie, že jaskyňa Driny je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku. Príďte túto malokarpatskú krásku spolu s nami preskúmať 28. septembra v rámci osláv 90. výročia od jej objavenia.



 

Jedna z hlavných turistických atrakcií Malých Karpát koncom septembra oslávi 90 rokov od svojho objavenia a pri tejto príležitosti si obec Smolenice pripravila atraktívny program pre celú rodinu. Ak máte doma nadšených malých objaviteľov, príďte o 10:00 hod. do Kultúrneho domu. Nájdete tam jedinečné historické fotografie, ktoré vznikli práve pri objavovaní jaskyne Driny.

Samotné prehliadky jaskyne sú nenáročné, takže sú ideálnou voľbou aj pre rodiny s deťmi či dôchodcov. V rámci zvýhodneného vstupu sa môžete vydať Náučným chodníkom Smolenického krasu alebo Po stopách objaviteľov. Deti určite poteší možnosť stretnúť živého netopiera či hádať spolu s rodičmi, na čo sa im jednotlivé kvaple podobajú.

V rámci exkurzie Po stopách objaviteľov sa návštevníci dostanú aj do neprístupnej jaskyne, odporúčame však mať oblečené skôr staršie veci, ktoré sa môžu zašpiniť, ďalej čelovku a určite pevnú obuv. Nielen účastníci exkurzie sa tiež môžu tešiť na ukážku jaskyniarskych techník vďaka jaskyniarom zo spriatelených klubov,“ pozýva na podujatie Anton Chrvala, starosta obce Smolenice.

Ak vás alebo vaše deti zaujíma história jaskyniarstva alebo sa chcete dozvedieť viac o jaskyniaroch na Slovensku, príďte na prednášku Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva. Návštevu Smoleníc môžete spojiť aj s mimoriadnou prehliadkou múzea Molpír, v ktorom sa okrem iného dozviete, ako osud vynálezcu padáka Štefana Baniča súvisí s objavením jaskyne Driny. Múzeum Molpír je v sobotu 28. septembra otvorené od 10.00 do 17.00 h.

Na podujatí nebude chýbať ani občerstvenie, o ktoré sa postarajú jaskyniari zo Speleoklubu Trnava a obec Smolenice. Lesy SR, Štátna ochrana prírody SR, Správa slovenských jaskýň a Slovenská speleologická spoločnosť milovníkom malokarpatských krás predstavia živú aj neživú prírodu. Príďte s nami osláviť 90. výročie objavenia jaskyne Driny!

Spravte si s rodinou príjemný jesenný víkend a zavítajte aj do Trnavy. Okrem samotného historického centra mesta, Mestskej veže či Katedrály sv. Jána Krstiteľa sa môžete vydať aj do okolitých obcí, ktoré skrývajú mnohé vinárske či medovinárske poklady. Vychutnajte si to najlepšie, čo Región Trnava ponúka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Monika Kováčová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa