ADRENALÍN Curling

2010-02-26 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Curling je hra, ktorá sa hrá na špeciálne upravenej ľadovej ploche, rozdelenej pozdĺžne do 4 až 6 osovo súmerných dráh. Dráha má rozmery 44,5 x 4,75 m a na oboch koncoch je zakončená farebnými kruhmi, podobnými terču.



 Na stretnutie proti sebe nastupujú dva štvorčlenné tímy. Každý tím má sadu 8 kameňov farebne odlíšených od kameňov súpera, curlingovú obuv a špeciálne metličky.

Kamene sú vyrobené z tvrdenej žuly a každý z nich váži necelých 20 kg. Obuv hráča sa skladá z jednej topánky s hladkou podrážkou, ktorá umožňuje kĺzavý pohyb, druhá, s drsnou podrážkou, naopak, tomuto pohybu zabraňuje. Zametaním dráhy, na ktorej povrchu sú zamrznuté kvapôčky vody, dochádza k zahrievaniu ľadu, následkom čoho sa predlžuje jazdná dráha kameňa. Hráči ju môžu dobrým metením predĺžiť až o dva a pol metra.

Cieľom hry je umiestniť čo najviac svojich kameňov čo najbližšie ku stredu cieľových kruhov, bližšie, než sú umiestnené kamene súpera.

 

 

Prvé zmienky o hre nazvanej curling pochádzajú zo Škótska, zo začiatku 16. storočia. Prvá národná curlingová organizácia vznikla však až v roku 1838 v škótskom Edinburghu s názvom Grand Curling Club. Celosvetového zastrešenia sa curling dočkal až v roku 1986, keď začala pracovať medzinárodná curlingová federácia (ICF), ktorá bola v roku 1991 premenovaná na dnešnú World Curling Federation (WCF).

Európa si na prvé oficiálne zmienky o curlingu musela počkať až do roku 1805, keď bol v Bavorsku ustanovený prvý curlingový klub. Približne v tej istej dobe vznikajú prvé kluby taktiež v susednom Švajčiarsku, kde sa centrom stáva St. Motitz. Za oceán sa curling dostal zásluhou škótskych vysťahovalcov, ktorí exportovali svoj národný šport na severoamerický kontinent. Prvé doklady o zaoceánskom curlingu sú z roku 1760, a to z Kanady. Dnes je Kanada krajinou s najširšou členskou základňou, čo sa premieta aj do ich, takmer bezkonkurenčného, postavenia na medzinárodnej curlingovej scéne.

V programe olympijských hier sa curling po prvýkrát objavil v rokoch 1924 a 1928. Potom sa vytratil až do olympijských hier v Kanade, kde ho bolo možné vidieť ako ukážkový šport, čo znamená šport, ktorý se vážne uchádza o plný olympijský status. Obnovenej olympijskej premiéry sa curling dočkal v roku 1998 v japonskom Nagane.

V roku 2002 vznikol prvý slovenský curlingový klub - 1.CC Bratislava. V súčasnosti sa konajú zmiešané majstrovstvá Slovenska, 1. a 2. Slovenská liga a rôzne "Open" súťažné podujatia v jedinej curlingovej hale na Slovensku - v Zimnom štadióne V. Dzurillu v bratislavskom Ružinove (Ružinovská ul. 4).

Curling je finančne náročná hra predovšetkým v nutnosti prenájmu ľadovej plochy a kameňov (sada 16 kameňov stojí približne 300 tisíc SK). Výbava hráča - topánky s vymeniteľnou sklznicou stoja 100-až 200 euro. Niektorí hráči hrajú z takzvanými slidami, ich cena je nižšia. Metlička, ktorou sa zametá ľad, stojí okolo 2 500 korún.

 

 

Zdroj/autor: curling.sk,drom (pozri aj Galériu)

 

VIDEO Curling - ako sa to hrá?

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa