SCHENGEN Dnes padnú hranice

2007-12-20 08:51:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovensko vstúpi k 21. decembru spoločne s ďalšími ôsmimi členskými krajinami Európskej únie do schengenského priestoru. Definitívne tak ukončí hraničné kontroly s Rakúskom, Českom, Poľskom a Maďarskom.



 

 

 

Slovensko vstúpi do najväčšej bezhraničnej zóny na zemeguli minútu po polnoci z 20. na 21. decembra. Posledné hodiny pred vstupom bude 20. decembra na slovensko-rakúskom hraničnom priechode Berg schengenská party. Ešte predtým - o 11:00 hod. na rovnakom mieste premiéri Slovenska a Rakúska Robert Fico a Alfred Gusenbauer rozrežú závoru symbolizujúcu kontrolovanú hranicu. 

Zrušenie kontrol sa bude týkať najprv len pozemných a vodných komunikácií. Na letiskách prestanú kontroly existovať až v marci budúceho roku. Tento rozdiel súvisí s prechodom na letný čas a s ním spojenou zmenou letových plánov. Doteraz najväčšie rozšírenie Schengenu bolo pôvodne naplánované na október tohto roka. Vzhľadom na problémy s prípravou novej informačnej databázy (SIS II) ako náhrady za doterajšiu SIS, neschopnú pokryť rozšírenú EÚ, však hrozil odklad až do roku 2009. Portugalsko preto prišlo s návrhom na prispôsobenie SIS aj pre nových členov únie (SISone4all) s cieľom zrealizovať rozšírenie Schengenu ešte tento rok. Práce na príprave databázy SIS II naďalej pokračujú a jej spustenie sa očakáva koncom budúceho roka.

Deväť krajín, ktoré sa stanú novými členmi schengenského priestoru, sa počas uplynulých dvoch rokov podrobovalo hodnoteniu úrovne pripravenosti, pričom museli prispôsobiť svoju infraštruktúru a úspešne sa napojiť na databázu. Tá obsahuje informácie o hľadaných, nezvestných a nežiaducich osobách, ako aj údaje o ukradnutých veciach, vrátane vozidiel, osobných dokladov či zbraní. Členmi schengenského priestoru je momentálne 13 z 15 starých členských krajín EÚ okrem Írska a Veľkej Británie, ako aj ďalšie dva štáty mimo únie - Nórsko a Island. Najnovšie k nim pribudne aj Slovensko, Slovinsko, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko a Česko.

Zvyšné členské krajiny EÚ si budú musieť ešte počkať. Rumunsko a Bulharsko totiž vstúpili do EÚ len začiatkom tohto roka a Cyprus požiadal o ročný odklad, pretože potrebuje dlhšiu prípravu vzhľadom na problematickú hranicu s tureckou časťou ostrova.

Schengenská dohoda vznikla v rámci zavedenia voľného pohybu osôb a tovaru 14. júna 1985 medzi piatimi krajinami - Francúzskom, Nemeckom, Belgickom, Holandskom a Luxemburskom. Meno dostala podľa malého luxemburského mestečka Schengen, ktoré leží na hraniciach signatárskych krajín, kde sa všetci zišli, aby podpísali dohodu.


Zdroj/autor: tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: bleskovky

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa