Obnova katedrály Notre-Dame nejde podľa plánov

2020-04-20 08:00:00 |   |    | 

Rok po tom, ako požiar zachvátil parížsku katedrálu Notre-Dame, sú záchranné a rekonštrukčné práce na tejto pamiatke pozadu o celé mesiace, zdržané prítomnosťou obrovského množstva toxických látok, nepriaznivým zimným počasím a najnovšie koronavírusovou pandémiou.



Keď francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil 17. marca obmedzenie pohybu verejnosti, pracovníci na katedrále iba začínali demontovať 40.000 dielov ohňom poškodeného lešenia. Tieto práce boli naplánované už na jeseň, ale museli sa odložiť pre vyšetrovanie rozptylu jedovatých plynov počas požiaru.

Špecialisti budú môcť až po tomto kroku posúdiť stavebný stav poškodených klenieb. "Renovačná fáza sa bez pochýb začne v priebehu roka 2021," uviedol rektor katedrály Patrick Chauvet, ktorého v utorok citovala tlačová agentúra Reuters. Podľa neho je cieľom sprístupniť Notre-Dame pre bohoslužby v roku 2024.

Parížsky arcibiskup však minulý týždeň pri príležitosti Veľkého piatka odslúžil v apside katedrály malú omšu za účasti siedmich ľudí. Omšu prenášala televízia v priamom prenose.

Dosiaľ bola zo sľúbených 900 miliónov eur poukázaná na obnovu katedrály iba pätina. Tri miliardárske rodiny, ktoré vlastnia luxusné značky Kering, LVMH a L'Oréal, prisľúbili 500 miliónov eur. Finančné dary tiež ohlásili spoločnosti ako Total, Axa či JCDecaux. Príslušné úrady tvrdia, že potrebné subvencie budú poskytnuté.

Požiar katedrály spôsobil 15. apríla 2019 elektrický skrat alebo cigareta v podkroví chrámu. Plamene sa rozšírili cez strechu a pohltili drevenú vežu, zatiaľ čo scénu pozorovali miestni obyvatelia i diváci na celom svete. "Ešte nemôžeme povedať, že katedrála je zachránená," uviedol hovorca rekonštrukčného projektu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa