Bebekova veža Fiľakovského hradu dostáva novú krytinu

2020-04-28 08:00:00 |   |    | 

Výmena šindľovej krytiny na streche Bebekovej bašty Fiľakovského hradu je jedným z aktuálnych projektov, ktoré realizuje samospráva mesta Fiľakovo v okrese Lučenec. Podľa primátora Attilu Agócsa práce vykonávajú zamestnanci dodávateľa, ktorý sa rozhodol neprerušiť ich ani počas mimoriadnej situácie.



 

V rámci projektu v ďalších týždňoch vybudujú prístupovú cestu na hrad, zriadia infobod v bašte mestského opevnenia, vznikne nový archeochodník a dokončia aj obnovu vínneho domčeka, ktorý bude slúžiť na workshopy,“ konkretizoval primátor s tým, že hrad ešte čaká zastrešenie menšej, delovej bašty.

Dodal, že z dôvodu postupných rekonštrukcií mala Bebekova bašta dvojitú šindľovú strechu. „Staršia vznikla podľa mojich predošlých výskumov v roku 1925, keď sa v meste konali jubilejné hody. Keďže bola procesia vedená aj okolo hradu, veža dostala novú strechu. Neskoršia strecha bola vybudovaná v rámci najrozsiahlejšej etapy obnovy odštartovanej v 70. rokoch 20. storočia,“ objasnil primátor, ktorý bol v minulosti riaditeľom miestneho Hradného múzea.

Kým staršia strecha podľa neho presahovala cez koruny hradieb len v malej miere, novšia už prekrýva aj ochodzu veže. „Počas rekonštrukcie nám to spôsobilo nečakané komplikácie a navyše aj náklady, novšia strecha bola opretá len o konštrukciu tej staršej, miestami prehnitej a oslabnutej,“ podotkol Agócs.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa