Ako sa lyžuje

2007-12-28 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Lyžovačku počas víkendu a blížiaceho sa Silvestra bude možné zažiť vo viac ako 70 strediskách. Je to takmer dvojnásobne viac ako počas predchádzajúceho víkendu.



 

Nízke denné a nočné teploty umožnili umelé zasnežovanie aj na nižšie položených svahoch. Časť stredísk pripravuje aj tradičné nočné lyžovanie na Silvestra. "Na Silvestra sa bude lyžovať až do polnoci, nočné lyžovanie bude navyše zadarmo," povedal riaditeľ strediska Skicentrum Strednica Ždiar Marián Bekeš. V stredisku je 75 centimetrov snehu, v prevádzke je osem vlekov. V oblasti podľa Bekeša nový rok privíta 3000 ubytovaných turistov, o silvestrovskú lyžovačku je preto podľa neho záujem.

"Už tradične robíme silvestrovskú lyžovačku, lyžovať sa bude až do druhej ráno," uviedla manažérka strediska Jahodná a Kavečany pri Košiciach Mária Gildeinová. Nočné lyžovanie bude zadarmo, o polnoci bude v oboch strediskách ohňostroj, podávať sa bude kapustnica.
"Nie sme zatiaľ definitívne rozhodnutí, či bude na Silvestra lyžovanie aj v noci," povedal manažér strediska Park Snow Donovaly Miroslav Dobrota. Na Donovaloch je otvorené celé stredisko, v prevádzke je deväť vlekov a dve lanovky. Večerné lyžovanie tu trvá do deviatej hodiny. V stredisku je podľa Dobrotu zatiaľ nižšia návštevnosť ako v minulej sezóne.

Dobré počasie na lyžovačku predpovedajú na víkend a na Silvestra meteorológovia. Počasie s teplotami pod nulou by podľa nich malo vydržať. Viac slnka si pritom lyžiari užijú na horách, keďže oblačnosť sa drží v nižších polohách.
Veľmi dobré podmienky na lyžovanie sú napríklad aj na Štrbskom Plese, Martinských holiach, Kubínskej holi, v Relax centre Plejsy či v Spálenej doline v Roháčoch.
 
---------------------------------

SLOVENSKO (27.12.) Prírodného snehu je síce na Slovensku málo, väčšina lyžiarskych stredísk však ponúka veľmi dobré a dobré snehové podmienky. Hoci sa lyžovačka začala tento rok v rekordnom čase, začiatkom novembra, cez Vianoce sa lyžovalo najmä vďaka technickému snehu. Vo výhode boli v predchádzajúcich dňoch nižšie položené strediská, kde vďaka inverzii mohli zasnežovať nepretržite.

Vo Valčianskej doline pri Martine majú na zjazdovkách už sto centimetrov snehu, čím predbehli aj vyššie položené tatranské strediská. Veľká časť z nich mohla vyrábať sneh iba počas nocí, keď teplota výrazne klesla pod bod mrazu. Lyžiarov však na hory láka v týchto dňoch najmä príjemné slnečné počasie. Kým počas Prvého sviatku vianočného boli niektoré svahy ešte poloprázdne, už včera začalo lyžiarov pribúdať. Na Silvestra ich bude najviac.

Na Krahuliach, ktoré ležia v nadmorskej výške od 800 – 1000 metrov, už bolo technické zasnežovanie zložitejšie. Počas dňa tam vládlo príjemné slnečné počasie s plusovými teplotami, na výrobu snehu sa dali využiť iba noci. Napriek tomu sa podarilo pripraviť dobrú lyžovačku.
„Hlavnú zjazdovku už máme zasneženú kompletne, v zasnežovaní satelitných zjazdoviek budeme pokračovať,“ povedal Vladimír Urblík z lyžiarskeho strediska. Väčšinu lyžiarov láka podľa neho na svahy ideálne slnečné počasie. Záujem o lyžovanie začal aj tam výrazne narastať včera, do Silvestra očakávajú výrazný nápor.

V Ski Parku Ružomberok sa lyžuje prevažne na technickom snehu, podmienky sú veľmi dobré. „Sme spokojní, že sme mohli dať do prevádzky aj najdlhšiu, 3900 metrov dlhú zjazdovku,“ povedala Jana Ťahúňová z lyžiarskeho strediska. V súčasnosti tam okrem kabínkovej a sedačkovej lanovky premáva aj dlhý vlek a tri detské vleky.

Ani jedno z najobľúbenejších lyžiarskych stredísk – Donovaly nezažilo cez vianočné sviatky, napriek peknému počasiu, veľký nápor lyžiarov. Na Silvestra však hlásia všetky hotely plno. Technické zasnežovanie bude pokračovať Väčšina stredísk chce aj v najbližších dňoch využívať zasnežovanie, nakoľko meteorológovia výraznú nádielku snehu zatiaľ nepredpokladajú. Podmienky na technické zasnežovanie by mali byť naďalej priaznivé, hlavne počas nocí budú teploty klesať pod bod mrazu.

 

Zdroj/autor: hzs,wn,sme,čtk,holidayinfo,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa