Ministerstvo schválilo uvoľnenie letov, ostré slová experta

2020-08-26 08:00:00 |   |    | 

Ústredný krízový štáb v utorok schválil plošné uvoľnenie letov, o ktoré žiadalo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Jeden z jeho členov, lekár Peter Visolajský však cestovanie lietadlom označil za veľmi rizikové na šírenie nového koronavírusu a vyzval ľudí, aby sa mu vyhýbali.



Uvoľnenie letov po 7. septembri

Ústredný krízový štáb v utorok schválil plošné uvoľnenie letov, o ktoré žiadalo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Toto uvoľnenie začne platiť od 7. septembra 00.01 h za dodržania prísnych protiepidemických opatrení, ktoré určí Úrad verejného zdravotníctva SR. Informoval o tom hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Zákaz vykonávania určených civilných letov s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území SR sa teda zruší. "Zákaz sa týkal krajín, ktoré boli označené ako rizikové z hľadiska šírenia COVID-19," priblížil hovorca.

Rezort dopravy svoju požiadavku odôvodnil tým, že plošný zákaz letov z rizikových krajín sa míňa účinku. "Zákaz letov z a do rizikových krajín má pre našu ekonomiku veľmi negatívne dôsledky. Z pohľadu zavlečenia vírusu do krajiny predstavuje ešte väčšie riziko, lebo cestujúci z rizikových krajín sa k nám môžu dostať jednoduchým prestupom v niektorej z bezpečných krajín a v tom prípade o ich príchode nie je žiadna informácia," skonštatovala štátna tajomníčka MDV Katarína Bruncková.

Návrh ministerstva dopravy zároveň zahŕňa zavedenie povinnosti pre cestujúcich, ktorí vystupujú na letisku na území SR, najneskôr 24 hodín pred letom elektronicky vyplniť formulár na vyhľadávanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia, ktorý slúži orgánom verejného zdravotníctva na spätné dohľadanie kontaktov potvrdeného prenosu ochorenia.

 

Plánované lety

Podľa hovorkyne Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veroniky Ševčíkovej majú letecké spoločnosti naplánované lety do uvedených destinácií z Bratislavy nasledovne:

Wizz Air

Kyjev-Žuljany - od 7. septembra 3 x týždenne

Ľvov- od 15. septembra 2 x týždenne

Skopje - od 30. septembra 2 x týždenne

Odesa - od 5. októbra 2 x týždenne

Petrohrad - od 16. októbra 3 x týždenne

Sofia - od 27. októbra 3 x týždenne

Pobeda

Moskva - lety od 1. októbra 7 x týždenne

flydubai

Dubaj - od 28. októbra 3 x týždenne

Ryanair

Kyjev-Boryspiľ - od 25. októbra 2x týždenne

Niš (Srbsko) - od 26. októbra

 

Varovanie experta

Člen ústredného krízového štábu a lekár Peter Visolajský v utorok upozornil, že uzavretý priestor lietadla s cudzími ľuďmi a pretlakom vzduchu je vhodné prostredie na šírenie infekcie. "Chcem ľuďom zdôrazniť, aby sa vyhýbali cestovaniu lietadlom, je to veľmi rizikové na šírenie koronavírusu," povedal.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa