Francúzsko predsedá Rade Európskej únie: Parížske monumenty sa sfarbili domodra (VIDEO)

2022-01-02 15:00:00 |   |    | 

Francúzsko od 1. januára prevzalo polročné predsedníctvo Rady Európskej únie. Francúzi sa tejto úlohy zhostia už 13-krát od roku 1958 a prvýkrát od roku 2008, rotujúce predsedníctvo prevzali od Slovinska a 1. júla štafetu odovzdajú Českej republike.



Rada EÚ zastupuje záujmy 27 členských štátov pred Európskou komisiou a Európskym parlamentom. Predsedníctvo zvoláva zasadnutia ministrov, stanovuje ich pracovný program a vedie rokovania. Francúzsko tak bude mať počas nadchádzajúcich šiestich mesiacov značný vplyv na presadzovanie určitých politických tém a na hľadanie kompromisov medzi 27 krajinami eurobloku, aj keď si predsedníctvo vyžaduje zachovanie neutrality pri rokovaniach.

Tlačová agentúra AFP v sobotu uviedla, že pri príležitosti začiatku francúzskeho predsedníctva boli Eiffelova veža a Elyzejský palác, sídlo prezidenta štátu v Paríži, osvetlené modrou farbou Európskej únie. Počas prvého januárového týždňa budú rovnakým spôsobom nasvietené desiatky ďalších známych pamiatok vo Francúzsku.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Video: Profimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa