DOMA Filmový festival HoryZonty

2008-11-08 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Dobrodružné filmy, workshopy, fotosúťaž a množstvo atraktívnych sprievodných podujatí, to všetko so sebou prináša tretí ročník festivalu HoryZonty, ktorý včera začal v Trenčíne.



Najzvučnejším menom, ktoré sa spája s festivalom, je podľa Dutkovej práve meno najlepšieho slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša. V prvý festivalový deň uvidia diváci jeho film Juzek Psotka a v posledný deň HoryZont-ov uvidia dokument Carstensz – Siedma hora.

     
Sprievodnými podujatiami festivalu sú besedy s hosťami, prezentácie, fotovýstavy, ale aj fotosúťaž. Tento rok sa mohli priaznivci fotografie uchádzať o cenu v troch kategóriách. V sobotu (8. novembra) si budú môcť priaznivci HoryZontov i zasúťažiť. Sily si zmerajú v lezení na umelej stene aj v ľadovom sochárstve.

Novinkou je takzvaný nosický sen. "Na farských schodoch v Trenčíne sme vymysleli súťaž v nosení asi 30 litrového pivného suda. Merať sa bude čas," vysvetlila Dutková.
     
K ďalším sprievodným podujatiam patrí i autorská výstava fotografií Aleny Žákovskej a Milana Daněka o afrických Pygmejoch a výstava vodáckych fotografií Honza Láska a Petra Kašpara pod názvom Tanec so Šivou. Možnosť vystaviť svoje fotografie dostali i amatéri. Zábery, ktoré boli prihlásené do fotosúťaže, vyhodnotí odborná porota.

Program festivalu spestria i nepochybne zaujímaví hostia. Odštartuje ho nestor slovenského horolezectva Ivan Gálfy. Zážitky z poslednej expedície v pakistanskom Karakorame predstavia Trenčania Gabriel Čmárik a Viliam Šujan. Medzi vodákmi budú mať zastúpenie dvojica Honza Lásko a Petr Kašpar.

V pásme nazvanom Tanec so Šivou predstaví Petr Kašpar okrem iného napríklad vodácke expedície na dve zdrojnice posvätnej rieky Gangy. K odbornejšej časti bude patriť prednáška českého vedca a učiteľa fyziky Ladislava Siegra, ktorý povedie netradičný workshop o prežití v prírode. Javy, akými sú omrznutie, varenie vody vo veľkých výškach, či spôsob, ako sa dá vytvoriť v stane viac tepla, priblíži prítomným v sále na fyzikálnych princípoch.

O cenu diváka a cenu poroty sa bude na tohtoročnom festivale uchádzať 13 amatérskych filmov. "Dôraz budem dávať na kritériá ako emócia, dobrodružstvo, adrenalín či charizma príbehu. Teším sa na stretnutie s horolezcami, ktorí sú zároveň so mnou v porote a na veľkú diskusiu, ktorú budeme viesť o každom jednom filme," vyjadril sa k súťaži jeden z porotcov Peter Kotrha.

Sprievodné podujatia:

 

Vstupné na filmový blok festivalu je pre dospelých 60 Sk (1,99 eur), študentov 40 Sk (1,32 eur), držitelia ZŤP majú vstup voľný. Vstupné na workshop je 30 Sk (0,99 eur).

 

 

 

HoryZonty
Radlinského 9
911 05 Trenčín
Kontaktná osoba: Mária Dutková
Mobil: 0903 770 896
E-mail:
info@horyzonty.sk

 

Zdroj/autor: horyzonty, trencin, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Festival HoryZonty

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa