VÍKEND Svätomartinské dni

2008-11-08 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO – Tohtoročné Svätomartinské dni v Bratislave oživia tradíciu, ktorá sa niesla v minulosti na deň svätého Martina v znamení hodov a jarmokov. Uskutočnia sa v dňoch 8. až 11.11. najmä v priestore okolo Katedrály sv. Martina na Rudnayovom námestí.



"Svätomartinské dni majú u nás bohatú tradíciu, ale nevenovala sa im veľká pozornosť. Preto sme nadviazali spoluprácu s cirkvou a rozširujeme program o duchovný rozmer," zdôvodnil primátor hlavného mesta SR Andrej Ďurkovský.

Aj bratislavský arcibiskup – metropolita Mons. Stanislav Zvolenský privítal záujem vedenia mesta o oživenie tradície bohatším programom. Jeho novinkou je Svätomartinské triduum v Katedrále svätého Martina. "Tento nádherný dom sa teraz stal konkatedrálnym chrámom, preto to chceme osláviť výraznejším spôsobom," konštatoval Mons. Zvolenský. Zároveň pripomenul, že Svätomartinské trojdnie 9. až 11.11. bude vlastne štvordňové, pretože v ich predvečer 8.11. sa uskutočnia slávnostné vešpery.

Podľa hovorcu arcibiskupského úradu Jozefa Halku duchovným programom chcú predstaviť sv. Martina v historických i súčasných súvislostiach, keďže bratislavský patrón je vzorom nielen cirkevným, ale aj ľudským. Počas otváracieho dňa 8.11. odznie prednáška o dejinách a duchovnom posolstve súsošia svätého Martina od Rafaela Donnera a počas ďalších troch dní sa budú konať sväté omše s homíliou na viaceré témy spojené so svätým Martinom.

Spoločenská časť programu bude pozostávať z tradičného požehnania mladého vína v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci a sprievodu mestom, ktorý sa skončí uprostred predajných stánkov na Rudnayovom námestí. Tam sa začne aj kultúrny program. Súčasťou podujatia bude aj víkendový jarmok so stánkami s ponukou tradičných remeselných výrobkov a ochutnávkou mladého vína. Nebudú chýbať ani pečené husi, kačice, lokše a zabíjačkové špeciality, čo nadväzuje na tradíciu martinských kačaco-husacích hodov, keď vidiečanky z okolitých obcí chodili do mesta vynukovať domácim paniam aj osemkilové vykŕmené husi. Hodovalo sa v domácnostiach i v krčmách, kaviarňach a vinárňach a mesto rozvoniavalo burčiakom a pečenou hydinou.

 

Program podujatia otvorí v sobotu (8.11.) o 18.00 hodine prednáška cirkevného historika doc. Jozefa Haľka na tému Dejiny a duchovné posolstvo súsošia sv. Martina od Rafaela Donnera a následne o 19.00 hodine slávnostné vešpery. Nasledovať budú sväté omše s homíliou zameranou na život a pôsobenie sv. Martina.

V nedeľu počas omše o 10.30 hodine generálny vikár Bratislavskej arcidiecézy Mons. Ján Formánek priblíži Svätého Martina ako vzor pomoci blížnym.

V pondelok (10.11.) o 18.00 hodine odznie homília Jozefa Jančoviča z Katedry biblických vied Rímskokatolíckej Cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského (RKCMBF UK) venovaná téme - Život sv. Martina z hľadiska teológie sv. Pavla.

Na sviatok sv. Martina z Tours - 11.11. o 18.00 hodine bratislavský arcibiskup, metropolita Mons. Stanislav Zvolenský uvedie tému Sv. Martin ako biskup a patrón arcidiecézy.

 

  • Svätomartinský jarmok a Sviatok mladého vína - Program

 

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko

Klobučnícka 2
814 28 Bratislava
Tel.: 02/16 186, 544 337 15
Fax: 02/544 327 08
E-mail:
info@bkis.sk www.bkis.sk

 

Bratislava Tourist Service, s.r.o.
Zichyho palác, Ventúrska 9
811 01 Bratislava
Tel.:02/546 412 71
E-mail:
office@bratislava-info.sk www.bratislava-info.sk

 

Zdroj/autor: tasr, aices, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa