KNIHA Kaštiele

2008-11-19 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Rekonštruované kaštiele i vzácne pamiatky, ktoré čakajú na obnovu, obsahuje nová publikácia Kaštiele. Vyšla v rámci edície Kultúrne krásy Slovenska vo vydavateľstve DAJAMA a zostavovatelia do nej vybrali 30 skvostov.



"Problematika kaštieľov je nevyčerpateľná. Je to vlastne fenomén, pretože tieto objekty mala takmer každá obec," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ vydavateľstva Daniel Kollár.

 
Podľa neho stav tohto historického bohatstva je dosť žalostný, ale sú aj pekne obnovené kaštiele využívané na rôzne účely. Cenné sú tie, kde sídlia múzeá a návštevník sa dozvie veľa z histórie objektu aj života obyvateľov.

Medzi najznámejšie patria kaštiele v Betliari, Svätom Antone, Markušovciach či bývalé sídlo vladárov a štátnikov v Topoľčiankach. Obnovený je aj kaštieľ v Senici, kde je Záhorská galéria. V Čachticiach slúži kaštieľ ako vlastivedná expozícia Trenčianskeho múzea. Sklárske múzeum v Lednických Rovniach dokumentuje históriu výroby skla na Slovensku od praveku po súčasnosť. Radoľský renesančný kaštieľ má expozíciu o dejinách Kysúc, v brodzianskom sídli Literárne múzeum Puškina.

Prónayovský kaštieľ v Blatnici poteší priaznivcov filmu a fotografie. V tejto obci nakrúcali bratia Siakeľovci nemý film o Jánošíkovi (1921) a je tam múzeum Karola Plicku, významného filmára, fotografa a etnografa. Kaštieľ v Dolnej Strehovej má expozíciu venovanú maďarskému literátovi Imre Madáchovi, renesančný kaštieľ v Strážkach zasa výtvarníkovi európskeho významu Ladislavovi Mednyanszkému, čo je expozícia Slovenskej národnej galérie.
 
Galanta sa môže pochváliť dvoma kaštieľmi postavenými Esterházyovcami, ale tie sú vo veľmi odlišnom stave. Starší zo 17. storočia je ozdobou mesta uprostred panelového sídliska a je v ňom galéria, mladší novogotický kaštieľ umiestnený v parku je polorozpadnutý objekt.

Aj obec Budimír má dva kaštiele. Malý kaštieľ zo 14. storočia patrí medzi najstaršie stavby svojho druhu v SR a plánujú ho postupne adaptovať pre potreby Východoslovenskej galérie. Vo Veľkom kaštieli z 18. storočia s francúzskym parkom je expozícia historických hodín Slovenského technického múzea v Košiciach.
     
V Dežöfiovskom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou je jedinečná expozícia o vysťahovalectve. Kaštieľ v Bytči pomaly obnovujú od roku 1960. Bol svedkom dejinných udalostí - v roku 1611 sa v ňom odohral súd s pomáhačmi "krvavej" grófky Alžbety Báthoryovej a o storočie neskôr tam slúžil vojak Juraj Jánošík. Kaštieľ v Humennom je sídlom Vihorlatského múzea, Zemplínske múzeum je v barokovom kaštieli v Michalovciach, v trebišovskom kaštieli sa nachádza Vlastivedné múzeum.
     
Druhú kapitolu knihy tvoria kaštiele s pridanou hodnotou, kde sa možno aj ubytovať alebo sú domovmi umeleckých združení. Na tieto účely slúžia obnovené objekty v Budmericiach, Dolnej Krupej, Mojmírovciach, Klátovskej Novej Vsi, Diviakoch a Fričovciach.
     
V tretej kapitole sú vybrané vzácne objekty v zlom technickom stave, ktoré potrebujú rekonštrukciu. Kaštieľ v Holíči je veľkolepá architektonická pamiatka. Patrila slávnemu európskemu rodu Habsburgovcov, chodil doň manžel Márie Terézie František Lotrinský a teraz čaká na znovuzrodenie.

Chátra aj barokový kaštieľ z roku 1720 v Hlohovci, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky svojho druhu na Slovensku a zatiaľ neúspešne hľadá solventného investora. Kaštieľ v Šimovanoch je síce zrekonštruovaný, ale nemá zmysluplné využitie.

Pôvodná pevnosť Haličský kaštieľ čaká na obnovu, ktorá by ho mala zmeniť na hotel a kongresové centrum. Kaštieľ zo 16. storočia uprostred obce Betlanovce pri národnom parku Slovenský raj tiež potrebuje výdatnú obnovu. "Sú to architektonické skvosty nevyčísliteľnej historickej hodnoty a je hanba nás všetkých, v akom stave sú," dodal Kollár.
      
     
Obsah

 

Ján Lacika - Kaštiele

Vydavateľstvo: Dajama, 2008
Edícia: Kultúrne krásy Slovenska
Počet strán: 127 strán
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský
Bežná cena:  299 Sk (€9,92)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa