ADRENALÍN Snežný skúter

2009-12-08 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Kedysi drevené sane, na ktoré sa primontoval malý motor. Dnes technologicky vyspelé, ekologické stroje, bez ktorých si nevie predstaviť prácu v zasneženom horskom teréne žiadny záchranár či hoteliér.



Z nevyhnutnej pracovnej pomôcky sa v poslednej dobe stal aj predmet adrenalínovej zábavy aj keď v našich pomeroch menej, ako trebárs v takej Kanade alebo na Aljaške.

Dejiny snežných skútrov sa datujú od 20.rokov minulého storočia. Za prvý !snežný skúter“ boli považované drevené sane, na ktorých bol primontovaný motor zo starej fordky. Autorom nápadu bol Joseph-Armand Bombardier, zakladateľ impéria, ktoré stroje vyrába dodnes. Do našich hôr sa prvé skútre dostali koncom 60.rokov. V polovici 70.rokov sa začali dovážať ruské skútre Buran, neskôr začala československá horská služba používať práve kanadské bombardiery. Od tej doby sa používa už asi piata generácia skútrov.

Najviac ľudí si skúter kúpi, pretože ho potrebujú. Hotely, vleky, zásobovanie. Potom sú ľudia, ktorí majú na horách chaty a skútre používajú pre potreby svojej rodiny. Nakoniec sú ľudia, ktorým skúter slúži len pre zábavu a prípadne na závody.

Skúsení jazdci prirovnávajú jazdu na snežnom skútry jazde na klasickej motorke, len je na ňom väčšia zima, menej „okoloidúcich“ ako na ceste a bezpečnejší pád. K jeho vedeniu je potrebný vodičský preukaz (A).

Počas deväťdesiat ročnej histórie prešli skútre veľkou premenou. Staršie pracovné modely - s dvoma zadnými pásmi a jednou prednou lyžou na riadenie – boli zložitejšie na ovládanie. Dnešné modely majú dve lyže vpredu a jeden pás vzadu. Tento systém je výhodnejší pre samotné ovládanie aj pri väčšej záťaži.

Rozdiel medzi pracovnými a športovými skútrami je vo veľkosti a robustnosti. Turistické skútre sú konštruované väčšinou pre dvoch cestujúcich a viac sa prihliada na ich komfort. Športové stroje bývajú väčšinou jednomiestne, so silným motorom. Rozdiely nájdete aj v konštrukcii podvozku, pérovaní a podobne.

 

Zdroj/autor: bombardier,čtk,zoznam,drom

VIDEO Snowscooter - adrenalin 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa