DOMA Bez snehu

2009-01-26 09:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Zmeny počasia v uplynulých dňoch narobili starosti nielen vodohospodárom, ale komplikujú situáciu aj v nižšie položených lyžiarskych strediskách.



V okrese Žarnovica bolo tento víkend k dispozícii vyznávačom lyžovania z dvoch existujúcich len jedno zasnežené a dokonca v okrese Banská Štiavnica ani jedno stredisko.

     
"Sme bez snehu," stručne skonštatoval vedúci strediska SKI Dúbravy Banská Štiavnica Peter Foltán. Ako potvrdil, v ich zariadení, ktoré sa nachádza pod povestným vrchom Sitno, ešte túto zimu nebolo toľko snehu, aby mohli spustiť prevádzku. Sezónu zatiaľ nezačalo ani nové zimné stredisko pri Hodrušských jazerách, ktoré od januára malo ponúkať svoje služby a už je propagované aj na českých internetových stránkach.
     
Prvou aktuálnou možnosťou pre lyžiarov na trase zo západu Slovenska do Banskej Bystrice je zimné stredisko Ski Blanc Ostrý Grúň pri Žarnovici, kde je k dispozícii asi 40 cm hrubá vrstva technického snehu a podľa majiteľa strediska Ľubomíra Urbana podmienky sú tu veľmi dobré.

"Ľudia neveria, že máme sneh na svahu, ale miestami je ho aj meter," poznamenal Urban. Dodal, že možno aj preto včerajší slnečný deň využilo na návštevu  strediska v nadmorskej výške 450 metrov a s dobrým prístupom pre motorizovaných návštevníkov sotva 50 vyznávačov zjazdového lyžovania. Verí však, že na ďalší víkend, keď pripravujú zábavný program s možnosťou vyskúšať si hru podobnú bedmintonu na snehu - speedminton, príde viac ľudí.
     
Zasnežené svahy ponúkajú milovníkom zjazdového aj bežeckého pohybu tiež zimné strediská nad Kremnicou v okrese Žiar nad Hronom. Ako uviedol vedúci strediska Skalky Tibor Baba, na zjazdovkách v Kremnických vrchoch je približne 40 až 60 cm technického snehu, prírodného je však menej.

"Nedávny dážď ubral z vrstvy snehu, a tak mimo umelo zasnežovanej plochy je okolo 15 cm prírodného podkladu," dodal Bab. Aj nad Kremnicou, podobne ako v ďalších slovenských zimných strediskách, pocítili úbytok návštevníkov. Podľa vedúceho strediska na Skalke možno tento víkend z pohľadu návštevnosti v ich zariadeniach označiť ako slabý. "Neviem, či je to počasím, či ekonomickou krízou, alebo prechodom na euro, ale ľudí je aj u nás na svahu menej," dodal Bab, ktorý odhaduje, že včera mohlo prísť na Skalku okolo 300 návštevníkov.
     
Podstatne viac by ich malo byť budúci víkend, keď sa tu bude konať masový vytrvalostný beh na lyžiach Biela stopa. Podľa informácií tajomníka populárneho medzinárodného podujatia Júliusa Pittnera zatiaľ nedostatok snehu nehrozí, aj keď na mnohých úsekoch je zľadovatený, a preto o konečnej podobe tratí sa rozhodne v utorok (27. januára). "Prihlásených je takmer 650 pretekárov a viacerí, vzhľadom na počasie, ešte váhajú," dodal Pittner.
     
Organizátori Bielej stopy podobne ako prevádzkovatelia zimných stredísk v Banskobystrickom kraji si sľubujú od avizovaného sneženia v strede budúceho týždňa a pomôcť by mohlo tiež zníženie nočných teplôt, ktoré umožní ďalšie zasnežovanie zjazdoviek, nakoľko väčšina kopcov do 700 - 800 m.n.m. zostala už tento víkend bez prírodného snehu.


 

Zdroj/autor: skidubravy,skalky,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa