KATASTROFY Austrálske peklo

2009-02-10 08:30:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA/ video - Počet obetí historicky najväčších požiarov v Austrálii dnes stúpol na 173, ale toto číslo s najväčšou pravdepodobnosťou stúpne, keďže záchranné tímy sa zatiaľ nedostali ku všetkým postihnutým osadám. Požiare boli založené úmyselne.



Existujú obavy, že tohtoročný požiar, ktorý sa na sever od Melbourne šíri od posledného víkendu, bude mať najmenej trikrát toľko obetí. Úrady oznámili, že vojenské buldozéry robia cestu pre forenzné tímy smerujúce do osád, ktoré boli odrezané sobotňajším infernom. V malej osade Strathewen, kde žilo 450 ľudí, zatiaľ našli 26 tiel.  

     
Zhorelo najmenej 750 domov, 350.000 hektárov lesa ľahlo popolom a celá mestá boli zničené. V obľúbených letoviskách Kinglake a Marysville, približne 100 kilometrov severovýchodne od Melbourne, nezostali stáť takmer žiadne domy.
     
Mesto Marysville označili ako "miesto zločinu", pretože podľa polície tam bol požiar založený úmyselne. Polícia uviedla, že polovica lesných požiarov je úmyselne založená. Poisťovňa Allianz odhaduje, že škoda na priemyselnom poistnom dosiahne viac ako 500 miliónov austrálskych dolárov.
     
Keďže sa očakáva, že potrvá týždne, než požiare uhasia, povolávajú sa hasičské brigády z celej krajiny i zo zahraničia. Nový Zéland má pripravený 100-členný hasičský tím a Spojené štáty by mohli vyslať svojich ľudí neskôr tento týždeň.
     
Hasičský zbor v najhoršie postihnutom štáte Viktória, odkiaľ pochádzajú všetky obete, vydal niekoľko varovaní pred možným vznikom nových ohnísk v celom regióne, pričom hrozí, že požiare sa vďaka silnejúcemu vetru opäť vymknú spod kontroly.

Väčšinu z tisícov hasičov tvoria vyčerpaní dobrovoľníci, ktorí bojujú proti plameňom už niekoľko dní. Polícia medzitým potvrdila dohady, podľa ktorých boli niektoré z požiarov založené úmyselne, čo pobúrilo austrálsku verejnosť.

Ako uviedol pre verejnoprávnu televíziu premiér štátu Viktória John Brumby, napriek "obrovskej snahe" dostať požiare pod kontrolu budú obete v nasledujúcich dňoch pribúdať.

Austrálsky premiér Kevin Rudd vyhlásil, že v prípade úmyselného založenia sú podpaľači zodpovední z  hromadnej vraždy. "Toto je miera zdesenia, akú predpokladalo iba málo z nás," povedal Rudd v emotívnom príhovore, v ktorom spomenul prejavy podpory prichádzajúce z celého sveta.

Okrem iných vyjadrila sústrasť aj britská kráľovná Alžbeta II., zatiaľ čo austrálsky parlament prerušil svoju bežnú činnosť v reakcii na udalosti, ktoré vicepremiérka Julia Gillardová opísala ako "jedny z najčernejších dní v austrálskych mierových dejinách


V skorých utorkových hodinách vo Viktórii horelo ešte vyše 20 požiarov, pričom boli najviac ohrozené východné oblasti. Plamene doteraz spálili asi 3000 štvorcových kilometrov. Predpokladá sa, že okrem desiatok ľudí zahynuli aj tisíce zvierat vrátane kengúr a koál.


 

Zdroj/autor: ap,dpa,sita,tasr,drom

VIDEO Najhorší požiar buša v dejinách Austrálie



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 22. máj. 2024. Meniny má Júlia, Juliána, Rita.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa