KATASTROFY Austráske peklo a zvieratá

2009-02-12 09:15:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA / video- Smädná a zmätená koala, ktorú zachránil hasič z lesa spáleného besniacimi požiarmi v Austrálii, sa stala hviezdou. Odborníci vyslovili obavy, že v požiaroch zahynuli tisíce domorodých zvierat.



Mala šťastie, pretože pri pohrome prišlo o život vyše 180 ľudí a tisíce zvierat. Hasič Dave Tree narazil na samičku koaly, keď bojoval z ohňom vyčíňajúcim v austrálskom štáte Viktória. Bol ohúrený, keď trpiace zvieratko podišlo až k nemu a hasilo si smäd vodou z fľašky, ktorú jej pridŕžal. Na jeho prekvapenie mu koala podala popálenú labku a mal ju vo svojej ruke, kým pila. Dave nazval zvieratko Sam.

     
"Lesný požiar si prežila... budeš v poriadku," prihovára sa hasič Dave koale na videozázname, ktorý urobil mobilom jeho kolega dobrovoľník. "To je neuveriteľné, koľko toho koala dokáže vydržať," povedal hasič, keď jej dal celé dve fľašky blahodarnej vody.
     
Koaly pre ich milý výzor niekedy prirovnávajú k plyšovým medvedíkom, hoci v skutočnosti sú povestné nevrlosťou, zlou náladou a nedovoľujú ľuďom priblížiť sa. Navyše majú mocné pazúry schopné zasadiť naozaj hlboké rany. Sam však pokojne sedela, keď ju hasič nežne hladkal.
     
Video pritiahlo na YouTube už vyše 200 tisíc návštevníkov. Denník Herald Sun vychádzajúci v austrálskom Melbourne predáva fotografie z neobyčajného stretnutia v lese so zámerom, že zisk venuje organizáciám dobrovoľných hasičov.
     
Denník ďalej uviedol, že koala utrpela popáleniny labiek a prežila veľa bolesti, ale je na dobrej ceste zotaviť sa. Starajú sa o ňu v útulku pre divo žijúce zvieratá Mountain Ash Wildlife Shelter.
     
Odborníci vyslovili obavy, že v požiaroch zahynuli milióny domorodých zvierat. "Budeme ich počítať na státisíce, možno až na milióny," uviedla odborníčka Gayle Chappellová.
      
Polícia štátu Viktória vydala výzvu, aby ľudia poskytli zásoby pre domáce zvieratá postihnuté požiarmi. Obyvateľov žiada o dary v podobe potravy pre mačky a psov. Potrebné sú tiež rohože, prikrývky a krmivo pre kone, ale s vďakou budú vítané i ďalšie zásoby pre zvieratá.
     

 

Zdroj/autor: heraldsun,ap,youtube,tasr,drom

VIDEO Požiarnik a koala



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 22. máj. 2024. Meniny má Júlia, Juliána, Rita.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa