ČÍNA opäť uzavrela hranice Tibetu

2009-02-25 09:15:00 |   |    | 

ČÍNA/TIBET - Čína zatvorila Tibet pre zahraničných turistov pred citlivým 50. výročím potlačeného povstania proti nadvláde Pekingu.



 V utorok o tom informovali cestovné kancelárie. Zatvorenie hraníc v tomto himalájskom regióne prichádza v čase stupňujúceho sa vnútropolitického napätia. Úrady zároveň na jeho území posilnili prítomnosť bezpečnostných jednotiek.

"Úrady požiadali turistických sprievodcov, aby prestali organizovať príchody cudzincov do Tibetudo 1. apríla," uviedol zamestnanec vládou riadenej cestovnej kancelárie v metropole Lhasa. Odmietol však uviesť svoje meno z obáv pred represáliami. Ako dodal, mestský turistický úrad sa na tom dohodol v polovici februára. Presné znenie nariadenia sa však na verejnosť nedostalo.

Hotel v tibetskom hlavnom meste a tri cestovné kancelárie v juhozápadnom čínskom meste Chengdu, odkiaľ organizujú výlety do Tibetu, takisto potvrdili zákaz vstupu zahraničných návštevníkov do regiónu.

"Cudzinci tam v marci nemôžu ísť, pretože sme zastavili vydávanie cestovných povolení," uviedol zamestnanec štátnej spoločnosti Chengdu Overseas Tourism Company.


Za posledný rok ide už o druhý podobný krok zo strany čínskych úradov. Naposledy tak urobili po násilnostiach, ktoré Lhasu zachvátili 14. marca na 49. výročie neúspešného povstania proti pekinskej nadvláde.

Čína ovláda Tibet od roku 1951 a tvrdo trestá každý náznak snahy nielen o samostatnosť, ale aj o širšiu autonómiu regiónu. Čínska armáda v roku 1959 krvavo potlačila pokus o osamostatnenie Tibetu spod nadvlády Pekingu a vyhnala tibetského duchovného vodcu dalajlámu aj s tibetskou vládou do exilu v Indii.

 

Zdroj/autor: afp,sita,tasr

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa