Otvorili brány Tibetu pre turistov

2008-06-25 09:30:00 |   |    | 

Polooficiálna tlačová agentúra China News citovala vedúceho tibetského úradu pre cestovný ruch, podľa ktorého dve "úspešné" štafety olympijskej pochodne v tibetskom hlavnom meste "ukázali pevný základ súčasnej sociálnej stability Tibetu". "Podmienky sú zrelé na prijatie zahraničných turistov a cestovanie v Tibete je bezpečné," vyhlásil Čan-chuo na tlačovej konferencii v Lhase.

     
Vláda zastavila zahraničné návštevy v Tibetskej autonómnej oblasti v marci a prísne obmedzila cestovanie zahraničných novinárov do iných tibetských oblastí, kde došlo k nepokojom. Od 23. marca už navštívilo Tibet asi 160 návštevníkov z pevninskej časti Číny, Hongkongu a Taiwanu.
     
Nepokoje v Tibete sa začali 10. marca, na 49. výročie tibetského povstania proti čínskej nadvláde. Dňa 14. marca zomrelo v dôsledku nepokojov podľa údajov vlády najmenej 18 civilistov a jeden policajt, 382 civilistov a 241 policajtov utrpelo zranenia. Čínski vojaci údajne ešte stále majú pod kontrolou niekoľko veľkých kláštorov v Lhase.
     
Pre zahraničných novinárov bol Tibet uzavretý a zahraniční turisti potrebovali k čínskym vízam navyše osobitné povolenie na návštevu oblasti, pričom sa museli zaregistrovať v cestovnej kancelárii.


Zdroj/autor: dpa,tasr,drom

 



Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa