VÝLET Múzeum v kaštieli Apponyiovcov

2009-04-02 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Apponyiho múzeum v Oponiciach sa nachádza v menšom kaštieli, ktorý je pri ceste do Súloviec. Vzniklo v roku 1993 a mapuje stopy šľachtickej rodiny Apponyiovcov, ktorí najskôr bývali na tunajšom hrade a potom v kaštieli v obci.



Renesančný kaštieľ postavili začiatkom 17. storočia a posledné stavebné úpravy mu dali neogotické prvky. Slúžil ako správne stredisko hospodárskeho územia. Dnes v ňom možno obdivovať nástenné maľby a lovecké trofeje.

Expozície návštevníka ďalej oboznámia s rodinou Apponyiových, ktorí sa najmä v 19. storočí prezentovali ako pokroková rodina Horného Uhorska. Unikátna knižnica a Geraldína Apponyiová, albánska kráľovná, sú najväčšie lákadlá obecného múzea. Apponyiovci zanechali aj množstvo významných sochárskych a umeleckých diel, ktoré sa tiež nachádzajú v múzeu. Fondy múzea pozostávajú ešte z empírového dobového nábytku, loveckých trofejí, sakrálnych predmetov z tunajšieho kostola sv. Petra a Pavla a portrétov členov rodu. Na prízemí kaštieľa je umiestnená tematická výstava zachytávajúca letecké artefakty z konca druhej svetovej vojny a príbehy pádov amerických B-17, ktoré skončili svoju púť v tunajšom Tribečskom pohorí.

V obci tiež možno po dohovore so správcom múzea zhliadnuť rodinnú kryptu Apponyiovcov pod kostolom, kostol sv. Petra a Pavla a veľký kaštieľ.

K Apponyiho múzeu sa viaže aj história ruín Oponického hradu, ktorého múry sa vypínajú nad obcou. Hrad nad obcou Apon postavil už v 13. storočí brat Matúša Čáka Trenčianskeho, aby strážil stredovekú cestu údolím rieky Nitry. Na konci 14. storočia hrad získala Angela, dcéra Mikuláša z Čeklísa. Jej manžel Peter Ewrs zo Stráží si dal v roku 1411 k menu predikát de Apon a stal sa zakladateľom rodu Apponyiovcov. Na hrad počas poľovačiek chodil s obľubou i kráľ Žigmund Luxemburský.

 

Obec Oponice leží vo východnej časti Nitrianskej sprašovej pahorkatiny na ľavostrannej nive rieky Nitry a na náplavových kužeľoch jej ľavostranných prítokov. Od okresného mesta Topoľčany je obec Oponice vzdialená štrnásť kilometrov. Oponice sa približne do roku 1910 delili na Veľké Oponice a Malé Oponice. Prvé konkrétne doklady o prítomnosti človeka v chotári Oponíc pochádzajú až z neolitu (5 000–3 000 rokov pred Kr.).

Otváracie hodiny:

Pondelok – Piatok od 10:00 do 14:00 a počas víkendov len vopred nahlásení návštevníci.

Vstupné:
Dospelí 1,49 €
Deti, dôchodcovia, študenti 1€

 

Apponyiho múzeum
Obecný úrad Oponice 105
956 14 Oponice
Tel.: 038/5317125
Fax: 038/5317125
E-mail:
obec.oponice@wircom.sk

Turistické informačné centrum Topoľčany
Nám. Štefánika 30
955 01 Topoľčany
Tel.: 038 532 30 48
Fax: 038 532 30 48


 

Zdroj/autor: muzeum, skg, sacr, turistikaonline, wikipedia, oponice, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa