Televízna veža Kamzík je pre návštevníkov zatvorená

2010-08-01 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vyhliadková reštaurácia a kaviareň na televíznej veži sú zrušené.



Obľúbené miesto návštevníkov a obyvateľov Bratislavy je mimo prevádzky. Podľa oznámenia na webovej stránke, sa reštaurácia presťahovala do vedľajšieho hotela West.

 

Má tvar vretenovitého dvojihlana a je vysoká 12O metrov, televízny vysielač má výšku takmer 200 metrov.

 

Veža stojí na malokarpatskom vrchu Kamzík v bratislavskom lesoparku. Vrch Kamzík má výšku 438,4 metrov nad morom. Je jedným z výškových symbolov hlavného mesta Bratislavy.

 

"Vysielač zabezpečil kvalitnejší televízny signál a Bratislavčanov zaujala aj architektúra stavby. Z veže sa stal významný orientačný bod v krajine, uviedol akademický maliar Stanislav Harangozó, ktorý vytvoril kamennú mozaiku v interiéri veže podľa návrhu výtvarníčky Sibylly Greinerovej.

 

Vo veži, v najširšom úseku konštrukcie, bola vo výške 68 metrov otáčajúca sa luxusná reštaurácia Veža (rotačná podlaha) a na prízemí kaviareň. Cez jej okná mali návštevníci výhľad na panorámu Bratislavy a široké okolie. Vežu navrhol kolektív autorov Stanislav Májek, Jakub Tomašák a Juraj Kozák.

 

Televízna veža sa nachádza v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. Novomestské miestne zastupiteľstvo ju zaradilo do zoznamu pamätihodností mestskej časti. Výstavba novej televíznej veže v Bratislave sa skončila v roku 1975. Pôvodný televízny vysielač, ktorý signálom pokrýval Bratislavu a časť bývalého Západoslovenského kraja, vysielal od 3. novembra 1956. V roku 1973 skončila výstavba iného televízneho vysielača vo vtedajšej ČSSR. Išlo o vysielač a zároveň horský hotel Ješted pri českom Liberci. V čase dostavby vysielača na Kamzíku už vo svete existovali také monumenty ako televízna veža v kanadskom Toronte s výškou 553 metrov, či o niečo nižšia - 539-metrová televízna veža Ostankino v Moskve.

 

 

Zdroj/autor: veza, restauracia veza, tasr, drom

 

 

 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa