Slovensko z výšky (1)

2011-06-09 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Ľudia od nepamäti vystupovali na vyvýšené miesta, aby sa rozhliadli po šírom okolí nielen v súvislosti s hľadaním obživy či pozorovaním nepriateľa, ale aj pre potešenie z fyzického výkonu a v neposlednom rade z krásneho rozhľadu.



 

 

 

 

 

  • Vyhliadková veža Kamzík v Bratislave

Nadmorská výška 439,4 metrov. Od roku 1975. V minulosti tu bola luxusná reštaurácia vo výške 68 metrov, vyhliadková miestnosť o poschodie vyššie. Peší prístup: z Koliby (MHD) v Bratislave 1 km po zeleno značkovanom chodníku, v závere doľava po asfaltovej ceste bez značenia.

Dnes je kaviareň, reštaurácia aj veža zatvorená.

 

  • Rozhľadňa v Šenkviciach

Malokarpatská pahorkatina, nadmorská výška 175 metrov. Od roku 2009. V areáli vinársko-vinohradníckeho podniku a ochutnávky vín Karpatská perla, s. r. o. Výška 17 metrov. Peší prístup: 10 minút od železničnej stanice v Šenkviciach, po asfaltovej ceste popri trati smerom na Trnavu (na východ), po 400 m asi 100 m pred podjazdom doľava k rodinnej a bytovej zástavbe, po 400 m na konci zástavby doľava ešte 100 m. Oddychová miestnosť na prízemí. Otvorené: utorok až piatok. Voľný vstup.

 

  • Rozhľadňa pri Adamovských jazerách

Dyjsko-moravská niva, nadmorská výška 160 metrov. Výška 6,5 metrov. Peší prístup: 15 minút západným smerom po asfaltovej ceste od autobusovej zastávky SAD pri bývalom moteli Adamov (na trase medzi Kútmi a Holíčom). Voľný vstup. V blízkosti bufet, kúpanie.

 

  • Rozhľadňa v prístave Skalica

Dolnomoravský úval, nadmorská výška 164 metrov. Od roku 2007. Výška 6 metrov. Peší prístup: 40 minút od železničnej stanice v meste Skalica severovýchodným smerom po ceste vedúcej súbežne so železničnou traťou, potom po poľnej ceste doľava k Baťovmu plavebnému kanálu. Voľný vstup. V budove prístavu bufet.

 

  • Rozhľadňa na Veľkom Lopeníku

Biele Karpaty (Česká republika, 1,5 m od štátnej hranice), nadmorská výška 911,3 metrov. Od roku 2005. Na prízemí predajňa máp a pohľadníc. Prístrešok. Výška 22 metrov (101 schodov). Peší prístup: z Novej Bošáce (autobus SAD) 2 hod. po modro značkovanej trase okolo osady Grúň a prístrešku a potom lesom na hrebeň a vrchol. Otvorené: máj až október, denne okrem pondelka od 10.00 do 17.00. Vstupné: 20 Kč.

 

  • Rozhľadňa na Marháte

Považský Inovec, nadmorská výška 748,2 metrov. Od roku 2008. Výška 17 metrov. Peší prístup: z Nitrianskej Blatnice 2 hodiny po zelenej, neskôr žltej a napokon červenej značkovanej trase. Náučný chodník. Prístrešok. Voľný vstup.

 

 

Zdroj/autor: Dajama, Krásy Slovenska, drom

Foto: Vydavateľstvo Dajama, wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa