VÝLET Banskoštiavnický betlehem

2009-09-24 13:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Dĺžku viac ako 14,5 metra má dnes Banskoštiavnický betlehem, ktorý v starobylom baníckom meste už tretí rok vyrába rezbár a vyštudovaný architekt Peter Chovan. Z lipového, orechového a čerešňového dreva vyrezávaný artefakt tak už svojou dĺžkou prekonal aj známy drevený betlehem v Rajeckej Lesnej.



Banskoštiavnický betlehem zobrazuje vývoj, históriu a tradície jedného z najkrajších miest na Slovensku. Základ tvorí osem permoníkov ako vládcov podzemia, nad ktorými sa nachádzajú spôsoby stredovekého dobývania zlata a striebra. Nasleduje betlehem v jeho historickej podobe.

Nad týmito časťami je samotná panoráma Banskej Štiavnice s jej dominantami a najznámejšími stavbami ako napríklad Kostol sv. Kataríny, Trojičný stĺp, Klopačka či Kamerhof. Hlavnou štiavnickou ulicou tzv. Trotuárom sa pohybuje 28 postavičiek známeho salamandrového sprievodu.

Betlehem ponúka aj pohľad do Štiavnických krčmičiek, kde sú zobrazené študentské a banícke tradície ako tzv. Banský mesiac, hádzanie Burger majstra do dela, slávny Šachtág, prijímanie nových baníkov tzv. skákanie cez kožu, ako i slávne banícke prezídium.

Zatiaľ posledným prírastkom betlehemu je Nový zámok a stredoveké napadnutie mesta Turkami. V pozadí sa vypína Sitno. Betlehem, ktorý sa nachádza priamo v rezbárovom obchode so suvenírmi, obsahuje približne 500 postavičiek, z toho je približne 200 pohyblivých. Ročne si ho pozrie niekoľko tisíc turistov.

K betlehemu v najbližšom čase pribudnú spôsoby dobývania zlata a striebra, ako aj typické štiavnické remeslá ako fajkárstvo, pernikárstvo, sudárstvo, kováčstvo, kolárstvo. Dielo sa má rozrastať dokedy to priestory múzea - obchodu dovolia.

 

 

 

Banskoštiavnický betlehem

Radničné Námestie 11/20
Banská Štiavnica, 96901
Tel.: +421 908 250 917, +421 902 911 433

 

Zdroj/autor: tasr, betlehem, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa