ČESKO Bezpečnostné opatrenia počas návštevy amerického prezidenta

2009-04-04 11:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Víkendová návšteva prezidenta USA Baracka Obamu v Prahe pripomenie Pražanom bezpečnostné opatrenia, ktoré zažili už pri minulých návštevách amerických prezidentov, alebo pri summite NATO v roku 2002 či zasadaní Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu v roku 2000.



V uliciach Prahy bude v pohotovosti až 4000 policajtov.

     
Niektoré opatrenia však ľudí celkom určite zaskočia. Napríklad na verejný prejav Obamu na Hradčanskom námestí pred Pražským hradom si diváci v nedeľu nebudú smieť priniesť nielen kamery či fotoaparáty, ale ani mobilné telefóny. Pri bezpečnostných rámoch, ktorými bude musieť prejsť každý divák, pritom nebude žiadna možnosť veci, ktoré sú označené ako "nedovolené predmety" si uschovať.
     
Vyplýva to z pokynov, ktoré dnes zverejnila česká polícia. Prístup na Hradčanské námestie, ktoré je označené za ochranné pásmo, nebude možný ani s detským kočiarom, termoskou, laserovým ukazovátkom, dáždnikom, batožinou, ale ani s ceduľou či transparentom.
    
"Vzhľadom na to, že policajti budú kontrolovať každého návštevníka, odporúčame občanom skorý príchod," uviedla dnes hovorkyňa pražskej polície Dagmar Bednarčíková. Obamov jediný verejný prejav počas jeho návštevy Európy sa začne o 10.00 hodine. Vstup na námestie bude možný od 7.00 hodiny ráno.
     
Komplikácie v doprave je možné počas víkendu očakávať na viacerých miestach Prahy - v okolí Pražského hradu, kam Obama príde na stretnutie v Václavom Klausom, v okolí Kongresového centra, kde sa bude konať summit EÚ-NATO, ale aj na trasách, kade sa bude kolóna s americkým prominentom presúvať.
     
Na pražskej Európskej triede, ktorá je hlavnou spojnicou na letisko v Ruzyni, bude v sobotu popoludní a v nedeľu večer doprava uzatvorená dokonca až desiatky minút. Pražský magistrát dnes v tejto súvislosti spolu s políciou dokonca vyzval obyvateľov panelových domov, ktoré lemujú Európsku triedu z oboch strán, aby počas prejazdu kolóny neotvárali okná. Obyvatelia niektorých pražských štvrtí nájdu podrobné bezpečnostné inštrukcie aj na letákoch vo svojich schránkach.
     
Problémom sa však úplne nevyhne ani ten, kto sa v nedeľu nebude po Prahe presúvať autom, ale mestskou dopravou. Polícia totiž pripustila, že krátkodobo bude zastavená aj doprava metra na trase C. Súpravy podzemnej dráhy na tejto trase využívajú tubus pod Nuselským mostom, po ktorom sa kolóna bude pravdepodobne presúvať do Kongresového centra.
     
Meškať môžu v sobotu popoludní a v nedeľu večer aj niektoré medzinárodné lety. Americký prezidentský špeciál totiž v ČR poletí cez prázdny vzdušný priestor. Pre denník Mladá fronta dnes to tento týždeň uviedol zdroj oboznámený s riadením letovej prevádzky v Česku.
     
Polícia je v Prahe ostražitá už niekoľko dní pred začiatkom návštevy. V Prahe sú častejšie náhodné dopravné kontroly. Malé policajné manévre dnes vyvolal nález podozrivého balíčka v budove banky na Jugoslávskej ulici. K preskúmaniu nálezu v pobočke Českej spořitelny povolali aj policajných pyrotechnikov.
     

Obama prednesie prejav v nedeľu o desiatej na Hradčanskom námestí

Americký prezident Barack Obama prednesie svoj očakávaný prejav v nedeľu o desiatej hodine na Hradčanskom námestí pri Pražskom hrade. Prejav 44. prezidenta USA bude verejný a bude druhým v poradí počas jeho návštevy v Európe. V českej metropole nadviaže na svoj verejné vystúpenie vo Francúzsku, kde prehovorí o niekoľko desiatok hodín skôr.

Obama, ktorý priletí do Prahy v sobotu 4. apríla, sa počas svojej prítomnosti v Českej republike stretne s prezidentom Václavom Klausom a premiérom Mirkom Topolánkom, ktorého vláda podala minulý týždeň demisiu.

Šéf Bieleho domu odštartuje svoju dlho očakávanú cestu po Európe v utorok. Počas týždňovej zahraničnej cesty zavíta do Veľkej Británie (utorok 31. marca - štvrtok 2. apríla) , Francúzska a Nemecka (piatok 3. apríla - sobota 4. apríla), Českej republiky (sobota 4. apríla - nedeľa 5. apríla) a Turecka (nedeľa 5. apríla - utorok 7. apríla), zúčastní sa na summitoch NATO, Európskej únie aj skupiny G20 a stretne sa na bilaterálnych rokovaniach s viac ako desiatimi poprednými svetovými politikmi.


 

Zdroj/autor:  usembassy, idnes,tasr,drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa